Tusea la copii, cauze si remedii
Sa chem medicul daca bebelusul meu tuseste?
Anunta medicul in cazul in care bebelusul tau are o tuse persistenta, sau daca tuseste si:
• Are mai putin de 3 luni;
• Respira mai rapid decat de obicei sau pare ca respira cu dificultate;
• In timp ce respira se aude un zgomot ascutit ("wheezing");
• Prezinta sange in sputa pe care o elimina;
• Are o temperatura mai mare de 38°C (pentru de 3-6 luni) sau de 39,5°C (daca are peste 6 luni);
• Are o boala cronica.
Daca bebelusul respira cu mare greutate, suna rapid la serviciul de ambulanta.
Ii pot da bebelusului meu medicamente pentru tuse?
Nu. Chiar daca ti se pare ca este doar o raceala, intreaba pediatrul inainte sa ii dai un medicament.
Majoritatea medicilor sunt de parere ca medicamentele anti-gripale, expectorantele, antihistaminicele sau decongestionantele nazale nu ar trebui administrate bebelusilor.
Academia Americana de Pediatrie sfatuieste parintii sa nu foloseasca niciodata astfel de medicamente la copii mai mici de 3 ani, decat in cazul in care acestea sunt prescrise de catre medic.
Care ar putea fi cauza tusei?
Cele mai frecvente cauze sunt:
Raceala
Daca bebelusul este racit, vei observa ca ii curge nasul, stranuta, tuseste, are ochii umezi, un apetit redus si, posibil, o febra usoara.
Virusul respirator sincitial
Virusul respirator sincitial afecteaza frecvent copiii. Simptomele seamana cu cele ale unei simple raceli, cu mentiunea ca tusea este mai puternica si respiratia usor ingreunata.
Virusul apare, de obicei, in noiembrie sau mijlocul lui martie, si este la fel de usor de suportat ca o raceala. Totusi, se poate complica cu o serie de boli respiratorii grave, cum ar fi bronsiolita (inflamatia tubilor respiratori de calibru mic) sau pneumonie (inflamatia plamanilor)—mai ales la bebelusii sub un an.
Crupul
O tuse profunda, latratoare, este semnul alarmant pentru crup. La bebelusi este de obicei dat de virusul parainfluenza care ingusteaza traheea. O tuse crupoasa se inrautateste noaptea.
Pe cat de grav suna, boala poate fi tratata acasa. Totusi, ar trebui sa anunti medicul daca ti se pare ca bebelusul tau sufera de crup.
Alergiile, astmul si iritatiile cauzate de mediu
Un bebelus care este alergic la un element din mediul inconjurator pare sa aiba o raceala care nu mai trece. Alergiile pot cauza rinoree, si chiar tuse din cauza scurgerii mucusului din sinusuri in gat.
Bebelusii cu astm tusesc foarte des, in special noaptea. Daca bebelusul tau are astm poate, de asemenea, avea dificultati in respiratie si wheezing.
Alta posibilitate este un iritant provenit din mediu—cum ar fi fumul de tigara sau poluarea—ce ii poate cauza tusea. Desigur, in acest caz, trebuie identificata sursa si eliminata pe cat posibil.
Pneumonia
Multe cazuri de pneumonie incep printr-o simpla raceala. Daca bebelusul are o raceala care pare ca se inrautateste, o tuse persistena, dificultati in respiratie, febra si frisoane suna medical.
Sinuzita
Daca bebelusul tuseste si ii curge nasul mai mult de 10 zile, fara a prezenta nici un semn de ameliorare—si doctorul a exclus posibilitatea unei pneumonii—se poate suspecta sinuzita.
Aceasta infectie bacteriana a cavitatilor sinusale cauzeaza tuse prin faptul ca mucusul este drenat constant in gatul bebeluslui, declansand reflexul tusei.
Daca doctorul stabileste diagnosticul ca fiind sinuzita, ii va prescrie un antibiotic. Odata sinusurile curatate, tusea va inceta. Multi doctori insa, nu cred ca bebelusii pot avea infectii sinusale datorita imaturitatii acestor structuri si vor prefera sa astepte un timp inainte de a incepe tratamentul.
Inghitirea sau inhalarea unui obiect (aspirare)
O tuse ce a persistat o saptamana sau mai mult, fara a avea asociate si alte fenomene (febra, rinoree, letargie) poate insemna ca bebelusul are un obiect blocat in gat sau plamani.
Aspiratia este termenul folosit de doctori pentru inhalarea sau inghitirea unui obiect. Acest lucru se intampla mai des la copiii care sunt mobili, au acces la obiecte mici, si le place sa isi introduca lucuri in gurita.
Unii copii sunt adusi la medic la saptamani dupa ce au inghitit un obiect, pentru ca au facut pneumonie. Se poate sa fi inhalat fragmente de mancare sau mici bucati de plastic care au ajuns in plamani si au declansat o infectie.
Daca medicul suspecteaza ca bebelusul tau a inghitit sau inhalat un obiect, ii va face o radiografie toracala. Daca aceasta arata ceva blocat in plamani, se va recurge la operatie pentru scoaterea obiectului. Daca se asociaza pneumonia, aceasta va fi tratata corespunzator cu antibiotice.
Tusea convulsiva
Tusea convulsiva, numita si pertussis, a devenit destul de rara, datorita vaccinarii preventive, dar inca nu inceteaza sa apara cazuri noi.
Un copil cu tuse convulsiva tuseste 20-30 de secunde fara oprire si apoi se lupta sa respire inaintea urmatorului acces de tuse. De asemenea, poate avea rinoree, ochi rosii si umezi, febra usoara, pierderea apetitului sau diaree. Boala poate fi foarte periculoasa pentru copiii sub un an.
Fibroza chistica
Cel mai specific semn ca bebelusul a mostenit fibroza chistica este o tuse constanta cu eliminare de mucus gros, galbem sau verzui. Alte semne includ constipatie, piele sarata, sau faptul ca bebelusul nu ia in greutate sau creste lent.
Delia Negrea
Redactor Copilul.ro
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum