Tratatamentul si profilaxia meningitei la copil
Alegerea celui mai bun tratament
De multe ori sistemul imunitar al copilului tau este destul de puternic sa lupte singur cu o meningita virala, nefiind nevoie de tratament.Cu toate acestea unii medici prescriu medicatie si recomanda pentru ameliorarea simptomelor administrarea de antiinflamatorii si antipiretice, consumul ridicat de lichide si un regim alimentar echilibrat.
In unele cazuri este chiar indicata spitalizarea si monitorizarea copilului tau de catre un personal de specialitate.
Cand vine vorba insa de meningita bacteriana, tratamentul este foarte strict bazat pe antibiotice puternice administrate intravenos si deseori copilul este nevoit sa ramana in spital pentru mai multa vreme.
Contagiozitatea meningitei
Nu exista o explicatie clara pentru care unii copii fac meningita si altii nu, deoarece multi pot fi doar purtatori ai bacteriei fara ca aceasta sa poata declansa boala.
Cei mai predispusi sunt copiii cu sistem imunitar scazut, cu anemie feripriva sau care au suferit un traumatism cerebral cu grad inalt de risc.
Meningita nu este nici de cum la fel de contagioasa ca si gripa, in schimb se va evita contactul cu orice fel de mucoasa, folosirea acelorasi tacamuri si pahare.Membrii familiei vor urma de asemenea un tratament profilactic cu antibiotice si se vor spala pe maini cat mai des.
Profilaxia meningitei
Vaccinarea antimeningeana reprezinta cel mai eficace mijloc de profilaxie. De aceea in primele luni de viata ale copilului tau trebuie facut vaccinul impotriva tulpinilor virale de Haemophilus influenzae tip B numit si Hiberix (vaccin folosit in 4 doze : la 2,4 si la 6 luni, cu o doza finala intre 12 si 18 luni).
In Statele Unite aceasta este o procedura de rutina inca din 1987, care a scazut considerabil incidenta aparitiei meningitei in copilarie.
Alte tipuri de vaccinuri au mai fost facute pentru profilaxia meningitei pneumococice, o forma cu riscuri letale, si meningitei produsa de Neisseria, a carei doza se va administra copiilor intre 11 si 12 ani cat si copiilor mai mici cu susceptibilitate scazuta la aceasta bacterie.
Delia Negrea
Redactor Copilul.ro
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum