Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tipuri de constipatie si tratament

In general vorbind, termenul "constipatie" se refera la materii fecale tari, uscate, greu de eliminat. Nu numarul de scaune pe care un copil sau un adullult il au pe zi determina daca sufera sau nu de constipatie.

Aceasta forma de constipatie este foarte des intalnita, mai ales daca boala e acompaniata de febra. In trecut se credea ca este cel mai grav simptom al bolii, care trebuie primul tratat si cu disparitia caruia poate incepe vindecarea. Este mult mai intelept sa se inteleaga ca orice boala care poate face ca cineva sa aiba starea generala alterata, poate avea impact negativ si asupra aparatului digestiv, ducand la scaderea poftei de mancare, constipatie si eventual varsaturi. Aceste simptome pot aparea chiar cu cateva ore inaintea celorlalte.

Daca trebuie sa ingrijiti un copil bolnav pana la venirea medicului nu va bateti capul cu constipatia. Cum copilul nu mananca, nu prea are din ce sa formeze materii fecale. Oferiti-i insa lichide cat de des accepta.

E rar intalnita la copii, mai ales cu o alimentatie bogata in cereale integrale, legume si fructe. Daca copilul dumneavoastra devine constipat, discutati cu medicul, fara a-l trata din proprie initiativa, pentru ca nu stiti care este cauza, si deci nici tratamentul potrivit. Este foarte important ca, indiferent de tratament, copilul sa nu ajunga sa-si faca griji in privinta scaunelor. Nu va angajati in conversatii savante in ce priveste scaunele cu copilul si nu faceti legatura intre ele si germeni, starea de sanatate sau de spirit a copilului. Nu il incurajati sa le urmareasca si nu aratati ca le acordati nici dumneavoastra foarte multa atentie. Nu recurgeti la clisme. Faceti ce v-a spus medicul (fie ca e vorba de alimentatie, medicatie sau gimnastica), in maniera cat mai degajata, fireasca, voioasa si rapida, fara sa ajungeti la conversatii in genul "de ce" si "din acest motiv" cu copilul, fiindca il puteti transforma intr-un ipohondru.

Sa presupunem ca nu puteti consulta medicul, iar baietelul dumneavoastra, altfel sanatos si voinic, intra intr-o perioada cand este constipat (normal ca daca exista semne de boala, veti ajunge cumva la spital sau la medic). Daca nu, dati-i fructe si legume mai multe, de 2-3 ori pe zi. Daca ii plac prunele sau smochinele, dati-i in fiecare zi. Sucurile sau nectarul de fructe ajuta si ele la rezolvarea constipatiei. Copilul trebuie sa faca multa miscare (gimnastica, inot, etc.) Daca copilul are 4-5 ani sau mai mult si, in ciuda eforturilor dumneavoastra de a-i oferi o alimentatie adecvata, are in continuare scaune neregulate,  dar care nu-i provoaca dureri la eliminare, puteti sa va relaxati pana ce ajungeti sa consultati medicul.

Uleiul mineral nu se administreaza la copiii sub 3 ani. Daca cumva se inneaca si aspira un pic in plamani, se poate produce o forma cronica de pneumonie.

Exista doua categorii de constipatie de origine nevrotica, ce debuteaza mai frecvent intre 1-2 ani. La aceasta varsta, copiii care au avut 1- 2 scaune tari, dureroase la eliminare, pot avea tendinta sa retina materiile fecale saptamani si chiar luni de zile dupa aceea, de frica repetarii durerii. Daca materiile fecale sunt retinute 1 - 2 zile, probabil ca se intaresc si, astfel, se formeaza un cerc vicios. Se intampla uneori ca parintii sa forteze copilul sa deprinda folosirea olitei, dar, deoarece la aceasta varsta tendinta la independenta e putenica, in mod automat copilul va opune rezistenta si va retine materiile fecale, ajungand la constipatie.

Constipatia prelungita, cu scaune dureroase la eliminare, trebuie tratata prompt la un copil de 1-3 ani, pentru a evita cercul vicios al retinerii materiilor fecale si perpetuarii constipatiei. Doctorul va poate recomanda cateva preparate laxative, care mentin scaunele moi. Tratamentul trebuie continuat macar timp de o luna, pentru a permite copilului sa capete incredere ca nu va mai avea dureri in timpul eliminarii materiilor fecale (un purgativ este un medicament care are efect asupra musculaturii intestinale, facand-o sa se contracte si sa elimine materiile fecale. Nu trebuie folosite decat la sfatul medicului).


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum