Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Socul anafilactic si reactiile alergice

Ce este socul anafilactic?
Socul anafilactic este o reactie alergica severa. Se evidentiaza cand sistemul imun al copilului tau raspunde exacerbat la un stimul inofensiv provocand eliberare de histamina si alte substante chimice producand simptome severe:

• Eruptie cutanata (rash cutanat) si umflarea pielii, buzelor sau fetei;
• Respiratie grea suieratoare (wheezing);
• Puls rapid;
• Transpiratii profuze;
• Ameteala, stare de lesin, pana la pierderea constientei;
• Greata, voma, crampe abdominale, diaree;
• Paloarea pielii.

Care sunt substantele care provoaca reactii alergice grave?
Sunt multe substante la care unii copii sunt sensibili si pot provoca socul anafilactic. Rareori se intampla o astfel de reactie la copiii sub 6 luni pentru ca multe alergii apar cand copilul este mai mare. Cele mai frecvente cauze sunt:

• Alimentele precum: oua, lapte, fructe de mare, grau, alune sau nuci;
• Medicamentele, in special antibioticele cum este penicilina;
• Intepaturi sau muscaturi de insecte;
• Latexul sau alte substante industriale.

Ce se intampla in cazul socului anafilactic si ce trebuie facut?
Suna la Salvare cat mai repede daca observi ca nu poate respira sau si-a pierdut constienta. Intre timp, copilul trebuie tinut intins si cu picioarele ridicate pentru a reduce riscurile de soc. Incearca sa-l linistesti vorbind cu el. Nu-i da nici un fel de medicament pana la sosirea medicului. (Daca socul anafilactic s-a produs din cauza unei intepaturi de albina, starea copilului nu se va ameliora daca indepartezi acul deoarece veninul a patruns deja in sange).

Prima interventie care se face in astfel de situatii este injectarea de adrenalina care va opri reactia anafilactica. E posibil sa fie nevoie de spitalizare pentru a determina cauza socului, mai ales daca s-a intamplat pentru prima oara.

Cum imi protejez copilul de socul anafilactic?
Trebuie evitate substantele care in mod normal produc alergii puternice. Daca ai un copil alergic la anumite alimente, trebuie sa iei unele masuri de precautie cum ar fi sa citesti de fiecare data etichetele produselor alimentare, sa intrebi la restaurante sau unde serviti masa daca alergenul e continut in mancarea copilului.

In cazul unui copil alergic la veninul de insecte, ai grija unde se joaca si daca exista insecte in jur. Spray-urile insecticide nu indeparteaza albinele, de exemplu, asa ca nu au nici un efect daca le folosesti. Nu-ti lasa copilul sa umble descult pe afara, poate fi intepat de o insecta si doar daca a calcat pe ea!

Odata ce copilul tau a avut o reactie alergica serioasa, medicul de familie te va trimite la un alergolog pentru tratament. Acesta iti va recomanda cum sa te comporti in situatii de criza si cum sa ii administrezi copilului injectia cu adrenalina. Nu astepta ca simptomele sa se agraveze, fa-i injectia imediat! Ii poate salva viata. Noteaza fiecare reactie alergica mai serioasa pe care o are si evolutia acesteia.

Adrenalina se poate elibera din farmacii numai pe baza de prescriptie medicala. Orice membru al familiei sau bona copilului trebuie sa aiba, la nevoie, kit-ul pentru adrenalina in cazul in care se produce reactia alergica. Nu tineti insa medicamentul in masina deoarece la temperaturi inalte e posibil sa nu-si mai faca efectul.

Delia Negrea
Redactor Copilul.ro


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum