Sistemul imunitar si raceala
Mitul nr. 9: Daca iti e frig sau esti transpirat poti raci mai usor.
Cum am mai spus, doar virusurile dau raceli. Doar starea de frig nu poate declansa o raceala, in schimb senzatia de frig impreuna cu transpiratia poate activa un virus dormant din organismul nostru, provocand aparitia primelor simptome.
Frigul, de obicei, are actiune constrictoare asupra vaselor de sange, ingreunand transportul leucocitelor la locul infectiei. Multi oameni sunt purtatori de germeni la care o simpla senzatie de frig poate fi declansatoare pentru o raceala. Asa ca cel mai bine e sa ai grija de copilul tau sa nu-i fie frig si sa fie schimbat de fiecare data cand transpira si intra in contanct cu un mediu mai rece.
Mitul nr.10: Dupa orice raceala, sistemul tau imun scade.
Oamenii au de-a face cu virusuri tot timpul: in spatii aglomerate si inchise sau pur si simplu cand intra in contact cu un purtator. Intr-adevar, o scadere a imunitatii te face mai susceptibil la raceli si simptomatologia poate fi destul de alarmanta. Insa la fel de usor un copil sanatos poate lua orice virus frecvent care produce raceala.
Mitul nr. 11: Daca bei lapte, corpul tau va produce mai mult mucus.
Nu s-a gasit nici o legatura intre consumul de lapte si productia in exces de mucus sau alte simptome de raceala. Asa ca laptele nu este un aliment contraindicat in timpul unei raceli.
Mitul nr. 12: Alimentatia este importanta in timpul unei raceli.
S-a demonstrat ca alimentatia intareste sistemul imunitar in fata unei raceli, pe cand dieta ajuta organismul in cazul unei infectii bacteriene. Un copil bolnav are nevoie deci de macare pentru a razbate infectia. Insa daca nu are pofta de mancare, nu il forta. Ai grija doar sa-i dai destule lichide cat sa nu se dezhidrateze.
Mitul nr. 13: Poti sa faci o raceala de la un vaccin antigripal.
Vaccinul antigripal este facut din virusuri vii atenuate (care nu mai au viruleta), fiind imposibil sa provoace o raceala.
Pot aparea, in schimb, efecte adverse la vaccinare (apar de obicei la orice fel de vaccin) cum ar fi: subfebrilitate, dureri locale, tumefierea sau inrosirea zonei unde a fost facuta injectia. Aceste efecte apar datorita vaccinului, nu virusului.
Delia Negrea
Redactor Copilul.ro
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum