Sindromul nefrotic la copii
Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !
Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.
Fetita mea sufera de sindrom nefrotic pur, de la varsta de 2ani, acum avand 5. De la depistare a inceput tratament cu prednison, pe care il ia in perioade de aproape 6 saptamani in diferite scheme. Simtomele dispar, analizele sunt perfecte, dar din pacate de fiecare data se raceste si simtomele revin. Ce sfat imi puteti da? Xxista o vindecare? Este un alt tratament?
Sindromul nefrotic este un ansamblu de simptome si semne clinice si paraclinice, comune mai multor afectiuni, dar care sunt determinate de afectarea glomerulilor renali.
Glomerulii renali, locul unde se formeaza urina la nivelul rinichilor, sunt formati din numeroase capilare. In sindromul nefrotic este alterata permeabilitatea peretilor acestor capilare, ceea ce permite proteinelor din sange sa strabata peretii capilarelor si sa se piarda prin urina, ceea ce se cheama proteinurie.
Consecintele ce deriva din aceasta sunt de fapt semnele si simptomele care alaturi de proteinurie definesc sindromul nefrotic: hipoalbuminemia (scaderea nivelului de proteine din sange), hiperlipidemia (creste nivelul de lipide din sange), edeme, lipidurie (eliminare de lipide prin urina), hipercoagulabilitate.
Alte complicatii care pot apare in timp sunt: malnutritia proteica, anemia, hipocalcemia si scaderea rezistentei antiinfectioase. La majoritatea copiilor cu sindrom nefrotic, leziunile de la nivel renal sunt minime.
Bolile care pot constitui cauza unui sindrom nefrotic sunt multiple si variate: diabetul zaharat, sialidoza, nefropatia IgA, nefrita interstitiala indusa de medicamente precum AINS, rifampicina, interferonul, boala Hodgkin, infectia HIV, hepatita B,C, boli autoimune etc.
Insa in foarte multe cazuri sindromul nefrotic este idiopatic, neputandu-se depista o cauza.
Tratamentul sindromului nefrotic consta in cure de corticosteroizi (prednison) si tratamentul cauzei. In general copiii au un prognostic bun, majoritatea intrand in remisiune dupa tratament; cu toate acestea sindromul nefrotic recidiveaza la aproximativ jumatate dintre acestia dupa incetarea tratamentului.
Mai exista posibilitatea utilizarii unor agenti alchilanti, agenti citotoxici (de tipul ciclosporinei), dar cu pretul unor efecte adverse semnificative, care nu incurajeaza utilizarea lor la copii.
Prognosticul pe termen lung la copii cu sindrom nefrotic este in general bun si este in stransa dependenta cu prevenirea si controlul infectiilor si al altor complicatii precum si cu tratamentul corect al recaderilor. Se considera vindecare dupa 5 ani de remisiune completa, insa recaderi pot apare si dupa 5-10 ani.
Asadar sfatul meu este sa colaborati cat mai bine cu medicul curant pentru prevenirea si tratamentul complicatiilor si pentru recunoasterea si tratamentul prompt al recaderilor.
Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
Detalii specialist
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum