Sindromul Moebius
Sindromul Moebius (paralizia faciala congenitala sau paralizia oculofaciala congenitala sau aplazia nucleara) este denumirea data unei boli neurologice congenitale rare, a carei caracteristica clinica este paralizia faciala periferica.
Este vorba despre o tulburare de dezvoltare a nucleilor nervilor cranieni, cei mai afectati fiind perechile 7 (facial) si 6 (abducens). Nu se cunoaste cu certitudine cauza acestui sindrom, desi cercetarile de pana acum sugereaza o etiologie genetica.
Manifestarile clinice pot apare inca de la nastere, dar uneori sunt descoperite abia mai tarziu:
Acestea sunt doar cateva, cele mai frecvente, dintre manifestarile caracteristice acestui sindrom; de la caz la caz mai pot fi prezente si alte tulburari, precum tulburari de comportament, autism, atrofia limbii, tulburari respiratorii, anomalii ale degetelor etc.
Insa nu inseamna ca o persoana care are Sindrom Moebius trebuie sa prezinte toate aceste tulburari: in functie de gradul tulburarilor de dezvoltare, persoanele pot fi mai mult sau mai putin afectate.
Nu exista tratament curativ pentru sindromul Moebius: tratamentul este doar simptomatic, adresandu-se fiecarei manifestari in parte:
Cu toate acestea, cu o ingrijire adecvata si sprijin din partea familiei, multe persoane cu acest sindrom ajung sa duca o viata normala.
Vestea ca un membru al familiei are acest diagnostic este socanta si greu de acceptat, iar dorinta dumneavoastra de a solicita o a doua parere este perfect justificata, dar nu de faptul ca nu prezinta toate simptomele specifice bolii ci prin complexitatea si gravitatea acestui sindrom. Numai un specialist in neurologie pediatrica poate confirma sau infirma acest diagnostic.
In strainatate bolnavii si familiile celor cu sindrom Moebius, au format diverse grupuri de sprijin, pentru a se informa reciproc despre ultimele cercetari si terapii aparute. Daca doriti sa comunicati cu membrii unor asftel de grupuri vizitati site-urile: http://www.moebius1.org/ si http://www.moebiussyndrome.com
Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva- Detalii specialist
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum