Raceala la copii
De ce copilasul meu raceste asa des?
Unul dintre motivele pentru care bebelusii racesc mai des este faptul ca sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat, facandu-i vulnerabili la multe boli. De altfel, copilul tau poate dobandi imunitatea pe rand, doar la cate o tulpina virala din cele peste 200 existente. Gandeste-te cate raceli ai facut tu in timpul vietii.
In timpul cresterii, copilul tau va explora si va atinge (sau va baga in gura) o multime de lucruri, asa ca este foarte usor sa intre in contact cu un virus. Astfel, virusul va patrunde in organismul lui cu usurinta.
Bebelusul tau se poate imbolnavi cu precadere in perioada toamnei si cea a iernii, datorita schimbarilor pe care le percepe mucoasa nazala la trecerile de la rece la cald. Acestea cresc susceptibilitatea de a lua un virus pe aceasta cale. Pe de alta parte, copilul petrece mai mult timp in spatii inchise, unde poate intra in contact cu persoane racite sau purtatoare de virusuri gripale.
Copiii fac in jur de 6-10 raceli pe an. La familiile unde copilul merge la gradinita, racelile sunt mai frecvente.
Cum pot deosebi o raceala de alte boli sau chiar alergii?
Tabloul clinic al unei raceli este insotit de rinoree cu mucus clar, care isi poate schimba culorea in galben si verde in urmatoarea saptamana. Cel mic poate tusi sau poate avea febra.
Daca febra scade si copilul isi reia activitatile, se joaca si mananca normal, probabil este vorba doar de o raceala. Gripa sau alta boala insotita de febra e posibil sa aiba un debut mai puternic, putand aparea diaree si voma.
Ochii inflamati si aparitia pruritului pot fi semne de alergie, precum si stranuturile in salve sau eritem la nivelul tegumentelor. Aceste simptome pot dura saptamani sau chiar luni.
Secretia nazala in alergii va ramane pe toata acesta perioada clara, copilul nu va face febra si perioada de aparitie va fi mai ales primavara si vara, mai rar toamna tarziu.
Cum tratez raceala copilului meu?
Asigura-te ca primeste destule lichide, deoarece in timpul racelii copilul se poate deshidrata foarte usor. Pentru sugarii sub 4 luni, hidratarea se va face cu lapte de san sau formula potrivita varstei lui. Dupa 4 luni, bebelusului i se poate da si apa sau suc de fructe ca supliment de lichide.
Pentru ca majoritatea copiilor nu stiu sa sufle nasul pana la varsta de 4 ani, exista cateva metode care pot fi adoptate pentru decongestionarea mucoasei nazale:
• Pune-i cateva picaturi de solutie salina (sau apa de mare) in fiecare nara pentru a fluidifica mucusul. Apoi aspira secretiile cu o para speciala. Daca bebelusul tau are probleme la supt, incerca sa-i cureti nasucul inainte de fiecare alaptare. Astfel, va putea sa suga si sa respire bine in acelsi timp.
Pentru a evita iritatiile, poti aplica putina crema la exteriorul narilor. Nu folosi picaturi sub forma de spray decat daca medicul este de acord cu asta. Ele pot da rezultate bune la inceput, insa pot da dependenta, cu congestii repetate dupa folosirea lor.
• Foloseste un umidificator cu abur cald pentru purificarea aerului din camera copilului sau ia copilul in baie, cu tine, da drumul la apa calda si lasa-l sa inspire abur pentru 15 minute. O baie calda poate avea aceleasi efecte.
• Pentru a respira mai bine cand doarme, pune-i sub cap cateva prosoape; pozitia inclinata il va ajuta sa elimine secretiile mai usor. In scaunul pentru masina aseaza-l intr-o pozitie inclinata, cu capul ridicat pentru a respira mai bine.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum