Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Primavara, anotimpul alergiilor

Primavara, anotimpul alergiilor

Cum facem diferenta intre raceala si alergii?

Deoarece simptomele cauzate de alergii sunt asemanatoare celor unei raceli - nas incarcat, ochi inlacrimati, tuse, congestia nazala, stranut - cateodata este foarte greu sa facem diferenta, insa exista cateva semne caracteristice fiecarei alergii. Trebuie sa iti pui urmatoarele intrebari:

  • Copilul tau pare a fi racit mai tot timpul? ( De obicei racelile trec in 7-10 zile, alergiile nu)
  • Nasucul copilului tau este deseori incarcat?
  • Mucusul nazal este limpede si apos?
  • Copilul tau stranuta des?
  • Ochii sunt inlacrimati si rosii?
  • Respira pe gura?
  • Are o tuse uscata?
  • Pielea ii este iritata?

    Daca ai raspuns cu da la una sau la mai multe intrebari de mai sus, exista o mare sansa ca acestea sa fie simptomele unei alergii, iar copilul tau sa fie alergic la un anumit mediu. Copiii cu alergii nazale sunt predispusi la infectii ale urechii, astm si infectii sinuzale.

    Care sunt cauzele alergiilor?

    Alergia este o reactie a sistemului imunitar la o substanta din mediu. Atunci cand un copil alergic intra in contact cu una dintre aceste substante, numita alergen, fie prin atingere, aer, alimentatie, organismul sau il considera un corp strain, periculos, de aceea corpul va elibera histamine sau alte chimicale pentru a lupta impotriva lui.

    Aceste chimicale irita corpul si duce la aparitia simptomelor precum nas incarcat, stranut, mancarime si tuse. Printre posibilii alergeni intalnim: alimentele, medicamentele, insectele, praful, polenul, animalele, mucegaiul. In functie de tipul de alergie, poate cauza simptome respiratorii, tegumentare (ale pielii, precum eczemele) sau digestive, in cazul alergiilor produse de anumite alimente.

    Cele mai intalnite cauze ale alergiilor nazale sunt:

  • polenul - provenit de la copacii infloriti, flori sau iarba
  • animalele - parul pisicilor, cateilor sau alte animale cu blana
  • mucegaiul - ciuperci (fungi) care apar in locuri pline de umezeala precum baie sau pivnite.
    Multi copii sunt alergici si la puful din perne sau la anumite materiale din care se confectioneaza lenjeria de pat si desi multi experti spun ca ei nu cred ca este posibil ca fumul de tigara sa fie un alergen pentru copii, acesta poate totusi inrautati simptomele alergice.

    Un copil poate mosteni tendinta de a fi alergic, insa nu neaparat la anumite alergii.

    De exemplu, daca unul dintre parintii biologici ai copilului are alergie la fan sau la pisica, exista o sanse de 50% ca si copilul sa aibe alergii, insa nu neaparat aceleasi ca si parintele sau. Aceasta probabilitate urca la 75% in cazul in care ambii parinti biologici au alergii.

    Cum imi dau seama la ce este alergic copilul meu?

    Este nevoie de o munca de detectiv foarte atenta si cateodata este nevoie si de anumite teste medicale pentru a stii cu siguranta cauza unei alergii. Unul dintre indicii poate fi - cand au loc crizele alergice- ?

    Alergiile la mucegai, de obicei se dezvolta in urma unei perioade ploioase si poate fi greu de diferentiat de raceli. Alergiile la animale deseori duc la congestii de dimineata pe tot parcursul unui an. Alergiile la polen sunt foarte comune primavara, vara si toamna.

    Intoleranta la laptele de vaca

    Sugarii au multe tulburari digestive, dar de fapt majoritatea acestora sunt cauzate de insuficienta la maturizare si nu de alergie. Copiii care sunt intradevar alergici prezinta simptomele clasice de alergie si provin din familii in care mai exista cazuri similare. Alimentarea naturala la san este ideala pentru sugarii din familii in care mai exista cazuri de alergie.

    Daca insa copilul e alimentat de la inceput la biberon, medicul va recomanda schimbarea preparatului de lapte comercial pentru sugari folosit. Pentru a stabili prezenta unei alergii, dupa ce trece episodul acut, se tenteaza folosirea unor cantitati mici de lapte sa vedeti daca simptomatologia reapare. Dupa 2 ani aproape toti copiii sunt capabili sa bea iar fara probleme lapte de vaca in mod regulat.

    Tipuri de reactii alergice la mancare

  • Alergia este o reactie a organismului care apare imediat dupa consumul unui aliment. Este provocata de sistemul imunitar la scurt timp dupa ingerarea lui si poate sa se manifeste destul de sever.
  • Intoleranta la un anumit aliment nu este legata de reactia sistemului imunitar al organismului, ci este cauzata de lipsa (transmisa genetic, indusa de stres, boala) unei anumite substante (enzime) necesare digestiei. Este destul de comuna. Simptomele pot sa apara chiar si la doua zile dupa consumarea alimentelor. Conservantii din mancare sunt cauza principala.
  • Alergia la produsele lactate ridica probleme in ceea ce priveste stabilirea echilibrului de calciu din organism.
  • Toxiinfectia alimentara este provocata de bacterii din alimentele alterate, depozitate in conditii necorespunzatoare

    Alergia la mancare

  • Alergia este o reactie a sistemului imunitar la o anumita proteina din mancare.
  • Apare in special la copii mici si bebelusi. De obicei exista si alte persoane in familie cu aceeasi problema.
  • Reactia este rapida si dureaza intre 30 de minute si 2 ore.

  • Doar cateva alimente pot sa provoace aceasta alergie: alunele, laptele de vaca, ouale, si rareori pestele, soia si faina.
  • Un copil poate sa fie alergic la unul din alimente dar manifeste o reactie moderata.
  • Copiii scapa de aceasta problema dupa ce cresc; totusi, alergiile la peste si alune dispar in putine cazuri.


    Simptome

  • Reactii locale – pielea din jurul gurii se inroseste si devine iritata.
  • Reactii generale – pielea se inroseste in diferite zone de pe corp, apar varsaturi, ameteala, ingreunarea respiratiei sau lesinul.


    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum