Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Prevenire si contraindicatii

Cum preveniti raceala
Pentru prevenirea racelii va fi necesar:

  • Vaccinati-va impotriva gripei sau intariti-va sistemul imunitar prin produse fitoterapeutice (echinaccea), care sporesc imunitatea nespecifica a organismului.

  • Consumati cel putin 2 litri de lichide pe zi: apa, ceai de plante (ceai verde, de musetel, urzica, patlagina, cimbru, salvie, maghiran, etc.) si sucuri de fructe si legume proaspat stoarse. In acest mod toxinele care au cauzat aparitia simptomelor pot fi indepartate mai repede. Nu beti ceaiurile fierbinti, intrucat usuca mucoasele iritate si favorizeaza patrunderea bacteriilor in organism.

  • Evitati aglomeratia sau colectivitatile mari de oameni care sunt un mediu favorabil de raspandire a virusurilor, mai ales in perioadele de epidemie.

  • Aerul conditionat care produce caldura sau aerut uscat din apartament afecteaza mucoasa nazala si favorizeaza inmultirea unora dintre virusurile care provoaca afectiuni ale cailor respiratorii superioare. Umidificati aerul folosind recipiente cu apa, pe care le asezati pe calorifere si aerisiti camera in care lucrati sau va odihniti.

  • Sa va spalati cat mai des pe maini cu sapun pentru a preintampina raspandirea virusurilor. Nu va frecati cu mainile nespalate la ochi sau la nas, deoarece contactul direct al virusurilor cu mucoasa acestora produce raceala.

  • Respectati masurile de carantina existente in maternitati si spitale, mai ales in perioada epidemiei de gripa.

    Precautii in alimentatie
  • Condimentele sau alimentele iuti: piper, mustar iute, hrean este recomandat sa se consume doar in cantitati moderate. Vor fi consumate cu atentie pentru ca pot produce iritatii ale mucoaselor, dar sunt permise pentru ca au efect  decongestionant nazal, favorizand drenajul mucozitatilor. Globulele albe (mai exact neutrofilele), care au rolul de a distruge virusii devin letargice si nu pot apara eficient organismul atunci cand exista aport de zahar in dieta. Asadar dulciurile si glucidele ar trebui eliminate din alimentatie pe parcursul racelii.

  • Produsele lactate vor fi evitate pe perioada racelii. Exista studii clinice care arata ca anumite componente ale laptelui determina eliberarea de histamine in organism, substanta care contribuie la agravarea congestiei nazale.

  • Bauturile alcoolice trebuie interzise pentru ca deshidrateaza organismul, favorizeaza eliminarea vitaminei C din corp si incarca suplimentar ficatul deja extenuat de lupta cu toxinele bolii. In cazul in care apetitul este redus, consumul de alimente solide nu trebuie considerat prioritar, atata timp cat se consuma lichide suficiente.

  • Cafeaua si ceaiul negru trebuie evitate pentru ca au efect diuretic si deshidrateaza organismul, concentrand toxinele care pot duce la aparitia simptomelor racelii.


    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum