Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Polipii (Vegetatiile adenoide)

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


buna ziua am si eu o nelamurire am un baietel de 5 ani la doi ani si jumatate i-au scos polipi de atuncea nu am mai avut probleme recent am fost la docorita de familie pentru o raceala usoara si nea sugerat sa mergem din nou la ORL sa vedem daca are din nou polipi daca da sa-i scoatem din nou pentru ca ii incetineste cresterea,va rog sa ma lamuriti si pe mine in ce fel afecteaza polipi cresterea.Va multumesc o mamica ingrijorata




Vegetatiile adenoide (polipii) prin obstructia nazala produc o tulburare respiratorie cronica, cu hipoxie (nivelul de oxigen care ajunge la creier este scazut) si cianoza perioronazala discreta dar permanenta.

De asemenea prezenta vegetatiilor adenoide favorizeaza infectiile trenante respiratorii si in sfera ORL, infectii care la copil se insotesc frecvent de diaree.

Pe termen lung, tulburarea respiratorie cronica si infectiile repetate pot duce la tulburari de dezvoltare:

  • facies adenoidian: nas mic, gura deschisa, buze rasfrante, aspect „naucit”  cu fata palida cu privirea pierduta si lipsita de expresie
  • torace insuficient dezvoltat, adenoidita cronica asociindu-se cu semne de rahitism
  • intarziere in dezvoltarea staturo-ponderala, la care contribuie si anorexia (lipsa poftei de mancare)  si malabsorbtia ca urmare a diareeilor repetate.

    Toate aceste tulburari sunt o consecinta a manifestarilor clinice  ale adenoiditei cronice; daca baietelul dumneavoastra nu prezinta niciunul din simptomele caracteristice (obstructie nazala, respiratie orala, voce nazonata, sforait nocturn) este putin probabil sa fi recidivat polipii.

    Un consult la medicul specialist ORL va poate confirma sau infirma prezenta vegetatiilor adenoidiene si poate stabili oportunitatea unei noi interventii.


    Alina Pop-Began
    - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
    Detalii specialist



    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum