Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Nu lasa copilul cu dintii strambi

Un zambet frumos inseamna dinti sanatosi, dar si perfect aliniati. Ca un sirag de perle. Iti doresti ca si copilul tau sa aiba mai tarziu un astfel de zambet. Doar ca... primul lui dinte definitiv a crescut stramb. Ce-i de facut? Nu te ingrijora. Specialistul ortodont si aparatul dentar pot rezolva problema.

Are 6 ani, deci e la varsta cand incep sa-i apara primii dinti definitivi. In special acum este recomandat sa ii examinezi dantura mai atent si mai des, pentru a depista din timp orice defect. Este oare chiar atat de important ca dintii sa fie corect aliniati? Da. Si nu doar din motive estetice, desi acestea sunt suficient de puternice: orice copil isi doreste sa fie simpatic si acceptat de prieteni si colegi, insa o anomalie dento-maxilara i-ar putea stirbi farmecul personal. Mai sunt apoi si argumentele medicale, deloc de neglijat. Pozitionarea incorecta a dintilor si maselelor poate conduce la probleme de sanatate, cum ar fi: afectiuni ale gingiei, pierderea prematura a dintilor (un dinte stramb se rupe mai usor), carii dentare (din cauza pozitiei defectuoase, dintele stramb nu poate fi spalat eficient, iar resturile alimentare favorizeaza aparitia cariei), probleme cu digestia (din cauza ca alimentele nu sunt bine mestecate).

Oare fetita sau baietelul tau are nevoie de aparat dentar? La ce foloseste acesta si cand este recomandata purtarea lui? Cand trebuie sa il duci la primul control ortodontic? Afla de la noi cum trebuie sa procedezi pentru ca zambetul copilului tau sa fie mai frumos.

Ce este ortodontia?
Este o ramura a stomatologiei care se ocupa de diagnosticarea, prevenirea si tratarea tulburarilor de dezvoltare dentare si faciale. Numai un specialist ortodont poate aprecia daca este nevoie de tratament sau daca sunt sanse de echilibrare spontana, si tot el este cel care aplica aparatele.

De ce cresc dintii stramb?
Intre 6 si 8 ani dintii de lapte incep sa cada, urmand ca cei definitivi sa le ia locul. Atentie! Si dintii de lapte sunt importanti si trebuie ingrijiti cu atentie: il ajuta pe copil sa se alimenteze corect si pastreaza locul pentru dintii care urmeaza sa creasca. Pierderea timpurie a unor dinti de lapte poate determina defecte de pozitie si la ceilalti dinti. La unii copii, este posibil ca dintii sau maselele noi sa nu se alinieze perfect cu restul danturii. In cele mai multe cazuri, factorii genetici sunt principalii vinovati. Exista insa si alte motive, cum ar fi suptul degetului (daca obiceiul se pastreaza o perioada lunga), afectiunile gingivale, accidentele, caderea prematura sau prea tarzie a dintilor de lapte, spatiile goale rezultate in urma extractiei unor dinti sau masele de lapte etc.




  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum