Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Medicatie

Medicamente pentru raceala, care se elibereaza fara prescriptie medicala

Cu sau fara medicatie, raceala sau gripa se vindeca de obicei dupa aproximativ o saptamana. Pentru atenuarea unor simptome ale racelii cum ar fi nasul infundat, febra sau tusea se pot utiliza medicamente care se elibereaza si fara prescriptie medicala.

Decongestivele nazale
Astfel in cazul congestiei nazale (nas infundat) se pot utiliza decongestive nazale, care reducand inflamatia si edemul mucoasei nazale, permit aerului sa treaca mai usor si usureaza respiratia. Pot fi administrate pe cale orala (inghitite) sau folosite sub forma de picaturi sau spray-uri.

Decongestivele orale (pastilele) sunt probabil mai eficiente si asigura un efect de lunga durata, dar si efectele secundare sunt mai frecvente. De aceea se prefera spray-urile si picaturile, care produc o atenuare rapida si de scurta durata a simptomelor. Nu se administreaza spray-uri si picaturi nazale mai mult de 3 ori pe zi, 3 zile consecutiv: administrarea de lunga durata poate produce iritatii ale mucoasei nazale si chiar dependenta in cazul anumitor produse. Se mai pot utiliza si picaturile nazale saline (cu ser fiziologic), care nu sunt decongestive, dar ajuta la mentinerea umiditatii mucoasei nazale, ca aerul inspirat sa poata fi filtrat.

Antitusive
Tusea este un mecanism de aparare al organismului prin care se elimina particulele straine sau mucusul din tractul respirator, de aceea nu intotdeauna este indicata oprirea acesteia. In cazul in care aceasta e foarte severa si impiedica respiratia normala si somnul se pot utiliza medicamente fara prescriptie medicala:

  • expectorante – fluidifica mucusul din tractul respirator, favorizand eliminarea lui; se recomanda in cazul tusei productive (umeda, cu sputa)

  • supresoare – inhiba reflexul de tuse; se administreaza in tusea seaca, uscata (fara sputa) si sunt contraindicate in tusea productiva, deoarece impiedica drenarea (curatarea) cailor respiratorii; pot ingreuna respiratia, de aceea se recomanda precautie la batrani si persoanele cu afectiuni pulmonare, respiratorii si cardiace.

    Antitermice si antialgice
    Exista o multime de produse antialgice si antitermice (combat febra). Multe dintre ele contin fie aspirina, ibuprofen sau acetoaminofen. Aceste trei substante, la fel cu ketoprofenul sau naproxenul de sodium amelioreaza durerea si reduc febra. Apartin unor clase de medicamente numite antiinflamatorii. Aceste preparate pot provoca ameteala, iritatii  gastrice, palpitatii si uneori reactii alergice. Se recomanda precautii in cazul copiilor, gravidelor, afectiunilor gastrice si in cazul persoanelor care iau anticoagulante. Aspirina nu se recomanda sub 20 de ani, deoarece creste riscul sindromului Reye la copii.

    De retinut!
    Este necesara citirea cu atentie a prospectului sau solicitarea ajutorului medicului sau farmacistului pentru a alege un preparat potrivit. Se impun precautii suplimentare in cazul copiilor, gravidelor, batranilor, persoanelor cu alte afectiuni si in cazul administrarii concomitente de alte medicamente. In cazul aparitiei unor efecte secundare sau in cazul agravarii bolii se recomanda solicitarea unui consult medical.


    Sursa: Sfatulmedicului.ro


    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum