Trebuie sa iei temperatura copilului tau de fiecare data cand banuesti ca ar putea sa fie bolnav. Valoarea obtinuta variaza in functie de tipul de termometru folosit asa ca trebuie sa ii comunicati intotdeauna medicului si felul in care a fost luata temperatura.
Tipuri de termometre
Rectal – ofera cea mai corecta valoare deoarece masoara temperatura din interiorul organismului.
Oral si digital – poate fi plasat la nivelul subtioarei. Temperatura axilara (de la nivelul subbratului) este de obicei cu un grad mai mica decat temperatura reala a organismului.
Timpanic – indica temperatura de la nivelul urechii.
La subbrat:
Ridicati bratului copilului si asezati capatul termometrului cu mercur sau al celui digital la nivelul subbratului (un termometru cu mercur va oferi cea mai corecta valoare a temperaturii daca este asezat intr-o pozitie perpendiculara pe corpul copilului; un termometru digital va oferi cea mai corecta valoare daca este asezat intr-o pozitie inclinata fata de corpul copilului).
Tineti termometrul in aceasta pozitie timp de trei sau patru minute.
Rectal:
Intai lubrifiati capatul termometrului cu vaselina.
Scoateti pantalonii copilului si asezati-l pe spate, ridicati-i picioarele si introduceti cu blandete termometrul in rect, pe o distanta de aproximativ 2,5 cm. Termometrul are o umflatura care nu va permite sa il introduceti prea mult.
Tineti termometrul in aceasta pozitie timp de unu sau doua minute.
Tineti minte ca numai un termometru rectal poate fi folosit in siguranta la luarea temperaturii rectale.
Mai puteti sa luati temperatura rectala asezand copilul peste genunchii dumneavoastra. Aseziti-va o mana pe spatele copilului ca sa nu se miste necontrolat.