Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Intepaturile insectelor - o problema?

Autor: Cornelia Constantin

Indiferent unde va aflati - acasa sau in vacanta - exista riscul sa fiti intepati de insecte. De obicei acestea nu genereaza probleme deosebite dar sunt si persoane care pot suferi reactii alergice sau infectii.

Trebuie luat in calcul si faptul ca prin acste intepaturi pot fi transmise boli grave. Incercam in aceste randuri sa va ajutam sa le recunoasteti si sa le tratati rapid asa incat sa nu apara complicatii.

Tantarii Cel mai bun lucru pe care puteti sa-l faceti este sa evitati sa fiti intepati de tantari pentru ca ei pot transmite un virus periculos numit West Nile.

Simptomele bolii sunt asemanatoare cu cele de gripa numai ca bolnavul poate ajunge pana la paralizie si coma. De aceea se recomanda ca seara sa va imbracati in haine cu maneca lunga, sa puneti plase impotriva insectelor la ferestre si sa evitati sa stati in preajma baltilor mai ales atunci cand nu bate deloc vantul. Va puteti proteja impotriva tantarilor folosind creme, spray-uri, plante maruntite cu care se freaca locul intepat (levantica, menta, patlagina, salvie, pelin, busuioc, patrunjel, ceapa) sau fructe (lamaia).

Albinele si viespile Intepaturile acestora arata ca niste pete de culoare rosie cu un punct negru in mijloc. Punctul negru este acul insectei si sacul cu venin. Ele trebuie indepartate cat mai repede dar cu grija in asa fel incat veninul sa nu se raspandeasca in sange. Apoi se spala locul cu apa si sapun sau se foloseste o solutie obtinuta din apa cu bicarbonat de sodiu (sau doar apa cu sare). Se pot aplica comprese cu apa rece sau gheata pe zona afectata. Daca durerea este foarte intensa medicul va recomanda paracetamol. In cateva ore umflatura se va retrage si durerile vor scadea. Dar daca ati fost intepati in mai multe locuri sau in gura trebuie sa mergeti la medic (mai ales daca este vorba de copii).

Aveti grija sa nu va lasati copiii in preajma stupilor, sa nu stea desculti in gradina, sa nu lase mancaruri si bauturi dulci aproape de locul in care se joaca. De asemenea, e important sa nu fie imbracati cu haine de culoare inchisa sau facute din materiale cu imprimeuri florale.

Paianjenii Intepaturile provocate de paianjeni sunt inconjurate de o zona vinetie si au la exterior un cerc roscat. Ele pot fi insotite de eruptii, frisoane, febra, dureri de cap si abdominale, greata si varsaturi iar urina capata o culoare rosiatica. Zona intepata se spala cu apa si sapun dupa care se aplica compresii reci.

Pentru a preveni aceasta situatie trebuie sa nu lasati paianjenii sa ajunga in spatiul in care locuiti. Puteti sa distrugeti plasele acestora indata ce le vedeti sau sa folositi un insecticid. Apelati la insecticid numai atunci cand nu aveti copii mici sau cand puteti pleca de acasa pentru o vreme. De asemenea, invatati-va copiii sa scuture asternuturile sau hainele inainte de a le folosi.

Capusele
Intepaturile capuselor sunt periculoase pentru ca pot transmite bacterii ce provoaca boli grave si care trebuie tratate imediat.
Pe langa simptomele care apar si in cazul altor intepaturi de insecte aici se poate ajunge pana la ganglioni inflamati, meningita si paralizii faciale.

Diagnosticata la timp boala se vindeca in urma unui tratament de 3-4 saptamani cu antibiotice. Capusele trebuie indepartate in asa fel incat sa se desprinda singure. Daca acestea nu s-au desprins in intregime se va folosi un ac sterilizat (prin fierbere) ca atunci cand se scoate din piele o aschie. Zona se dezinfecteaza cu apa oxigenata sau apa si sapun dupa care contactati neaparat medicul.

Complicatii
Exista riscul ca in cazul unora dintre persoanele intepate de insecte sa apara complicatii sub forma de infectie sau reactie alergica. In aceste situatii e important sa ajungeti cat mai repede la medic iar partea intepata sa fie tinuta mai jos decat nivelul inimii. Reactia alergica sau socul anafilactic poate provoca moartea bolnavului daca nu se iau masuri imediate.

Sursa: Familia ta (www.efamilia.ro)


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum