Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Intepaturile de insecte

Este normal pentru copii sa fie intepati de albine sau piscati de purici. Copilul poate avea o leziune rosie, umflata, dureroasa sau care ii da o senzatie puternica de mancarime. O poti trata local si va disparea in cateva zile. In rare cazuri, copilul poate avea o reactie alergica severa la piscatura cunoscuta sub numele de soc anafilactic, care ar putea sa-i fie fatala.

Socul anafilactic este o reactie alergica severa. Se evidentiaza cand sistemul imun al copilului tau raspunde exacerbat la un stimul inofensiv provocand eliberare de histamina si alte substante chimice producand simptome severe precum:

  • eruptie cutanata (rash cutanat) si umflarea pielii, buzelor sau fetei;
  • respiratie grea suieratoare (wheezing);
  • puls rapid;
  • transpiratii profuze;
  • ameteala, stare de lesin, pana la pierderea constientei;
  • greata, voma, crampe abdominale, diaree;
  • paloare a pielii.

    Daca prezinta unul din urmatoarele simptome, apeleaza la consultul unui medic specialist:

  • dificultati in respiratie;
  • crampe abdominale si voma;
  • o iritatie pe o anumita portiune a corpului sau peste tot;
  • somnolenta sau confuzie, semne ca este in soc.

    Asteptand ajutorul medical, intinde-l cu partea intepata sub nivelul inimii, pe cat posibil. Mentine-l calm si acopera-l cu o patura.

    Cum tratez intepatura daca nu exista reactii alergice?
    Incearca sa indepartezi acul, in cazul in care a fost intepat de o albina si spala bine zona cu apa si sapun. Poti aplica un cub de gheata pentru a ameliora senzatia de mancarime. Pentru a scoate o capusa, aplica crema, apoi ai grija sa scoti intreaga capusa, folosind o penseta.

    Intepaturile pot cauza infectii?
    Locul intepaturii se poate infecta in cateva zile daca cel mic se scarpina excesiv. Verifica daca zona din jurul leziunii e umflata sau rosiatica si daca cel mic are temperatura. Daca este piscat de o capusa verifica eventualele semne ale bolii Lyme, care este o infectie bacteriana periculoasa. Daca in jurul piscaturii se formeaza un inel sau o iritatie care incepe sa se extinda, consulta medicul. Desi cazurile sunt destul de rare, copiii pot face encefalita din cauza virusurilor transmise de insecte. La semne ca somnolenta, confuziune, gat intepenit sau temperatura este bine sa apelezi la consultul unui medic.

    Imunizarile
    Unele vaccinuri au diferite tipuri de efecte secundare, cum ar fi:

    Difteria
    Imunizarea contra difteriei se realizeaza prin stimularea organismului de a produce o anti-toxina pentru toxina difterica. Acest lucru se realizeaza folosind o forma inactivata a toxinei. O usoara inflamatie si roseata la locul imunizarii sunt comune, dar reactii alergice mai severe sunt foarte rare.

    Haemofillus influenzae de tip B (Hib)
    Complicatiile vaccinului sunt usoare, de obicei roseata si inflamatie la zona injectiei sau febra usoara. Inainte ca acest vaccin sa fie administrat, rata mortalitatii infantile in urma infectiei cu haemofillus era de 60 de copii pe an. In acelasi timp, mare parte dintre cei care supravietuiau virusului ramaneau cu sechele.

    Meningita C
    Acest vaccin se realizeaza in acelasi mod cu haemofillus si complicatiile sunt foarte rare. Cele mai comune sunt roseate si inflamatia la locul intepaturii, febra usoara si iritabilitate.

    Pojar, oreion si rubeola
    La 7-10 zile de la imunizare copilul poate avea febra usoara si iritatie.  

    Pneumococul
    O usoara inflamatie si roseata in jurul locului intepaturii sunt printre cele mai frecvente reactii semnalate. Se pot alatura alte semne usoare precum temperatura, iritabilitate, greata, diaree, sau pierderea apetitului.

    Polio
    Reactiile adverse sunt foarte rare.

    Tetanos
    Vaccinul anti-tetanic contine toxina inactivata. Se intalneste deseori inflamarea si inrosirea zonei unde a avut loc injectarea si, ocazional o stare de febrilitate a copilului.

    Tusea convulsiva (pertussis)
    Au fost discutii cu privire la siguranta folosirii acestui vaccin. S-a banuit o asociere intre imunizare si aparitia unor boli ale sistemului nervos si leziuni cerebrale permanente, in cel mai rau caz. Nu s-a descoperit insa o legatura sigura. De fapt complicatiile presupuse sunt complicatii pe care boala in sine le poate avea. O alta corelatie a fost facuta intre vaccin si astm. Nici in cazul acesta nu au fost gasite dovezi concludente.

    Principalele efecte secundare sunt insa inflamarea si inrosirea locului injectiei, iritabilitate, stari febrile si ocazional distresul aparut in urma injectiei.

    Este posibil ca bebelusul meu sa fie imunizat separat?
    Doctorii sunt de parere ca nu exista niciun pericol in a administra anumite vaccinuri impreuna. In plus fata de acest lucru, este mai dificila administrarea lor separat, mai ales ca unele vaccinuri necesita o pauza de 4 saptamani pana la urmatoarea doza, astfel perioada se prelungeste excesiv de mult.

    De ce imunizarea este necesara la o varsta atat de frageda?
    Bebelusilor li se administreaza primele vaccinuri la 8 saptamani, pentru a asigura protectia lor, in momentul in care sunt cel mai vulnerabili infectiilor virale. Mai mult decat atat, studiile au aratat ca bebelusii sunt mai putin predispusi la efectele secundare aparute in urma vaccinarii.


    Delia Negrea
    Redactor Copilul.ro


    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum