Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Hepatita C

Hepatita cu virus C este de asemenea o boala contagioasa cu transmitere parenterala (prin sange si secretii corporale contaminate). Modalitatile de transmitere a virusului sunt asemanatoare cu cele din hepatita B, cu mici exceptii si anume: este mai des intalnita la utilizatorii de droguri intravenoase si este mai greu transmisibila prin contact sexual.

Diagnosticul si tratamentul hepatitei C

Diagnosticul hepatitei cu virus C se realizeaza de obicei tardiv, atunci cand evolutia bolii este avansata (hepatita cronica sau chiar ciroza hepatica), datorita faptului ca acest tip de hepatita este in majoritatea cazurilor asimptomatic la debut.

Un numar mic de pacienti prezinta greata, varsaturi, inapetenta sau inapetenta la debut (cand hepatita este intr-o faza acuta) si pot fi diagnosticati in timp util (tratamentul da rezultate mult mai bune in fazele acute a bolii).

Hepatita se poate transmite de la mama infectata la fat sau la nou-nascut, insa este destul de rar intalnita (mai putin de 10% din cazuri). Virusul se poate transmite prin placenta la fat (rar), in timpul nasterii, prin contaminarea cu sange si secretii vaginale sau prin alaptare.

Tratametul antiviral premergator sarcinii, nasterea prin operatie cezariana si evitarea alaptatului au redus substantial transmiterea virusului de la mama la fat.

Profilaxia hepatitei cu virus C

Singurele metode utile in profilaxia contactarii infectiei cu virus hepatic C, constau in evitarea pe cat posibil a metodelor prin care se transmite boala. Din pacate, momentan nu exista un vaccin care sa protejeze impotriva hepatitei cu virus C!

Cu toate ca boala este de obicei asimptomatica la debut, evolutia acesteia este in majoritatea cazurilor spre cronicizare (hepatita cronica si ciroza hepatica). Tratamentul antiviral poate sa incetineasca  sau sa stopeze evolutia bolii, lucru care difera insa de la un pacient la altul.

Diagnosticul hepatitei cu virus C este greu de realizat la copii, boala evoluand de cele mai multe ori spre cronicizare chiar si sub tratament antiviral corespunzator.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum