Halena fatida bucala
Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !
Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.
Am un baietel de 5 ani si de ceva vreme ii miroase urat gurita. Am inteles ca este vorba de halena fatida bucala. Ce este aceasta si care sunt cauzele ei? Ce tratamente exista pentru halena fatida bucala?
Multi pacienti apeleaza la ajutorul meu pentru a scapa de respiratia urat mirositoare numita halena bucala. In acest caz nu este suficient sa ii indic doar clatirile bucale cu diferite solutii antiseptice, si se impune tratamentul etiologic al afectiunii bucale.
Totodata, este necesara diferentierea intre halitoza, care presupune cauze generale (digestive si respiratorii, reducerea cantitatii de saliva indusa de alte boli sistemice), si halena bucala fetida, care implica in general prezenta de carii, afectiuni parodontale sau o igiena bucala defectuoasa, cu placa bacteriana abundenta sau resturi alimentare in curs de descompunere.
Daca nu se observa nici un indiciu local bucal, care ar putea determina halena bucala, pacientul va fi trimis la medicii specialisti din domeniul gastro-enterologiei, endocrinologiei sau pneumo-ftiziologiei.
In caz contrar, tratati cariile dentare, instituiti terapia parodontala adecvata si tineti o igiena oro-dentare riguroase.
Iaurtul neindulcit poate ajuta in combaterea respiratiei urat mirositoare, a cariei dentare si afectiunilor gingivale, conform ultimelor studii.
Cercetatorii japonezi au constatat ca un consum zilnic de iaurt reduce nivelul sulfidelor de hidrogen, un element determinant al mirosului neplacut la nivelul cavitatii bucale (constatat la 80% din subiectii voluntari examinati).
In medie, una din patru persoane sufera de respiratie urat mirositoare, in vreme ce 19 din 20 prezinta afectiuni gingivale intr-un anumit moment al vietii. Cea mai buna metoda de prevenire a respiratiei neplacute ramane insa mentinerea unei igiene bucale riguroase. Chiar si la copii.
Acest lucru implica periajul dentar corect de doua ori pe zi cu paste de dinti fluorizate, reducerea frecventei rontaitului dintre mesele principale, folosirea atei interdentare si controlul stomatologic periodic.
Mirela Comancianu
Medic specialist stomatolog - Cabinetului "Alexa Dentistry" Bucuresti
Detalii specialist
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum