Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Giardia lamblia la copii

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Copilul meu are giardia de la 3 ani si nu poate scapa de ea (acum are 7) iar aslo 600 ce ma sfatuiti sa fac locuiesc in Ploiesti.




Giardia lamblia este un parazit care populeaza intestinul omului si animalelor, determinand giardioza – una dintre cele mai frecvente parazitoze. Omul se infecteaza prin ingestia chisturilor din mediul exterior, care pot contamina mainile, obiectele, alimentele si apa.

Este suficienta ingestia unui numar redus de chisturi pentru a se produce infectia, insa chisturile sunt infectioase o perioada redusa de timp dupa eliminare.

Manifestarile clinice variaza foarte mult de la o persoana la alta: unele persoane sunt complet asimptomatice. Altele pot prezenta un disconfort abdominal usor in timp ce altii pot dezvolta diaree severa, fulminanta si malabsorbtie. Simptomatologia se poate instala acut sau progresiv.

In forma acuta, simptomele debuteaza dupa o perioada de incubatie de 1-3 saptamani, cu: diaree, dureri abdominale, meteorism, eructatie, flatulenta, greata si varsaturi, care dureaza aproximativ o saptamana. La cazurile cu giardioza cronica este posbil sa nu existe in antecedente un episod acut, iar diareea poate aparea sporadic sau deloc, pe primul plan fiind meteorismul (balonare), flatulenta, greata si disconfortul abdominal.

Simptomatologia in cazul infectiei netratate poate fi continua sau episodica, putand persista ani de zile.
Diagnosticul se stabileste prin evidentierea chisturilor in materiile fecale la examenul coproparazitologic; sunt necesare examene repetate deoarece eliminarea chisturilor este inconstanta.

Tratamentul cu metronidazol, tinidazol sau furazolidon timp de 5 zile este eficient in 80% din cazuri. In cazul in care cura initiala nu a reusit vindecarea, se poate efectua o noua cura mai lunga.

Daca in ciuda tratamentului, infectia persista trebuie avuta in vedere fie o reinfectie fie un deficit imun. Astfel sursa poate fi in mediul inconjurator (sursa de apa, alimente contaminate si insuficient spalate sau gatite), frecvent fiind chiar membrii familiei; de aceea in astfel de cazuri, alaturi de o igiena riguroasa se recomanda tratamentul tuturor membrilor familiei.

ASLO – reprezinta titrul anticorpilor antistreptococici; acesti anticorpi cresc la cateva saptamani dupa o infectia streptococica, atingand un nivel maxim la 3-6 saptamani de la debutul infectiei.

Un titru ASLO crescut nu spune decat ca exista in antecendentele recente o infectie streptococica; el este util in cazul in care medicul suspecteaza un reumatism articular acut sau o glomerulonefrita acuta poststreptococica.

De aceea el trebuie interpretat in context clinic, in functie de simptome si de semnele clinice decelate de medic in timpul examenului clinic.

Sfatul meu este sa va adresati medicului de familie atat pentru tratamentul giardiozei cat si pentru interpretarea titrului ASLO.


Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
Detalii specialist



  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum