Cura cu prune
Cunoscutele prune, folosite de cele mai multe ori pentru compot sau gem reprezinta o sursa de substante nutritive necesare sanatatii.
Consumate crude in cure de doua - trei saptamani ele reprezinta o sursa naturala de vitamine si minerale contribuind la eliminarea toxinelor, purificarea ficatului si cresterea rezistentei organismului.
Fructele sunt bogate in provitamina A dar mai sarace in vitamina C. Ele contin apa (80%), zaharuri, acizi organici, protide, mucilagii, celuloza, vitamine (A, B1, B2, C), sodiu, potasiu, calciu, fier, mangan cu predominarea potasiului.
Potasiul contribuie la normalizarea activitatii celulelor sistemului nervos. El ajuta la inlaturarea starii de oboseala si la pastrarea vioiciunii intelectului. Prunele au proprietati antipiretice, antihelmitice, depurative, laxative, emoilente, stimulente nervos, dezintoxicante si decongestionante hepatice.
Ele relaxeaza tesuturile diminuand starea de inflamatie si cresc peistaltismul intestinal usurand tranzitul prin lubrefiere. Prunele se consuma cu 30 minute inainte de mesele principale. Se poate folosi si sucul proaspat de prune (un pahar inainte de fiecare masa).
Daca se urmareste numai efectul laxativ atunci sunt necesare numai 8-10 prune consumate dimineata la inceputul mesei. Se pot face cure de trei zile pe saptamana in aterioscleroza, obezitate, hipertensiune si reumatism. In aceste trei zile se consuma doar prune.
Prunele mai sunt recomandate in anemie, surmenaj, guta, constipatie, intoxicatii alimentarwe, colici biliare, dischinezie biliara si hemoroizi. Pentru efectele diuretice si laxative si prentru decongestionarea ficatului se pote folosi si decoctul de prune uscate, doua cani pe zi.
Fructele proaspete se folosesc si in cosmetica pentru tenurile cu pori deschisi. Ele se zdrobesc si se aseaza pe fata, realizand o masca astringenta, timp de 20 minute dupa care se spala cu apa calduta.
Sursa: ele.ro
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum