Cum scapam de insomnie
Prin insomnie se intelege dificultatea de a adormi, precum si cea de a avea un somn fara intrerupere, toata noaptea. Ea reprezinta un semnal al oboselii organismului.
Un om obosit adoarme in general greu sau chiar daca adoame repede el se trezeste numai dupa cateva ore de somn si nu mai poate sa readoarma. Desigur dimineata el se scoala mai obosit decat s-a culcat .
Insomnia apare in special dupa eforturi psihice mari(emotii, activitate intelectuala prelungita si intensa, suparari, stres permanent) sau in urma cresterii excitabilitatii celulelor scoartei cerebrale.
Ea reprezinta un simptom principal in nevroza si in starile de agitatie ale unor bolnavi pshihici dar poate fi si urmarea unor boli organice (boli de inima, astm, boli febrile, bronsita, etc )
In cazul bolilor organice, tratarea acestora duce la vindecarea insomniei.
In celelalte cazuri de insomnie nu trebuie sa va grabiti sa luati somnifere caci ele tulbura ritmul natural al fazelor somnului si de fapt deveniti tot mai dependente de ele, eficienta lor scazand in timp.
Metode naturale de stimulare a somnului si de prevenire a insomniilor
- Pentru prevenirea insomniei este preferabil sa va culcati si sa va sculati mereu la aceeasi ora respectand acest obicei si in zilele libere.
- Culcati-va daca este posibil in jurul orei 22 incercand sa nu depasiti momentul cand va este somn.
- Evitati seara orice activitate intensiva.
- Camera in care dormiti trebuie sa fie bine aerisita, temperatura optima de somn fiind de 16 grade. In general temperaturile sub 14 grade si peste 19 grade deranjaza somnul.
- Nu este bine sa dormiti langa aparate electrice cu curent continuu (calculator, radio sau televizor bransat) deoarece exista riscul unor campuri electromagnetice nocive.
- De asemeni nu este bine sa dormiti cu mobilul langa cap.
- Paturile nu trebuie sa fie nici prea moi si nici prea tari pentru a nu provoca senzatii de disconfort iar somiera trebuie sa fie toata din lemn ( metalul creaza campuri magnetice nocive ). Salteaua, cearseafurile si plapuma trebuie sa fie din fibre naturale pentru a absorbi mai bine transpiratia.
- La culcare se poate folosi o perna cu plante aromate - un saculet de panza in care se pun plante aromate uscate cum ar fi:levantica, iasomie, sulfina, busuioc. Puneti aceasta perna sub perna pe care dormiti sau in apropierea dumneavoastra.
- Daca aveti cosmaruri adaugati in perna de plante si conuri de hamei.
- Seara nu se vor lua mese imbelsugate. Masa de seara trebuie sa fie lejera.
- Evitati dupa amiaza bauturile stimulente (cum sunt cafeaua, coca cola, ceaiul negru ), alcoolul si tutunul.
- Beti inainte de culcare o ceasca de ceai (infuzie ) de plante ca: tei, sunatoare, roinita, ciubotica cucului, conuri de hamei ( contra indicat celor cu grupa de sange B ), talpa gastii, radacina de valeriana.
- Cu rezultate foarte bune se poate folosi si ceaiul de coji de mere ( evident merele spalate foarte bine ). Se fierb cojile 3-6 minute in apa. Se beau 1-2 cesti dupa orele 16 sau seara la culcare.
- Puteti face o cura de vitamine B, naturale (doua saptamani din luna), aceasta ajutand la echilibrarea sistemului nervos. Este recomandat sa folositi un complex de vitamine B caci daca luati o singura vitamina B cum ar fi B6, aceasta deranjeaza echilibrul celorlalte B-uri. Astfel puteti face o cura de drojdie de bere proaspata ( zilnic una-doua lingurite). Drojdia de bere contine acest complex de B-uri.
- Evitati sa faceti bai fierbinti seara.
- Daca dupa ce v-ati culcat nu va vine somnul practicati lent cateva exercitii de respiratie astfel: se inspira pe nas numarand pana la 8, se retine aerul numarand pana la 12 si se expira pe nas numarand pana la 6.
- Dupa exercitiile de respiratie puteti incerca urmatorul exercitiu: din pozitia culcat la orizontala executati miscari rapide cu degetele de la picioare.
- Daca tot nu adormiti, nu va agitati. Aprindeti veioza, radioul sau televizorul si cititi, ascultati sau priviti pana ce ochii vi se inchid.
Sursa: ele.ro
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum