Copilul meu are paduchi
Desi reprezinta o situatie foarte neplacuta si chiar jenanta, paduchii pot fi considerati ca fiind una dintre afectiunile comune in copilarie. Paduchii sunt paraziti foarte mici, de marimea unei seminte de susan, care traiesc pe zonele acoperite de par ale corpului uman, hranindu-se cu cantitati foarte mici de sange. Cel mai des afectati sunt micutii intre 3 si 12 ani, fetitele fiind mai predispuse decat baieteii.
Paduchii nu sunt periculosi si nu imprastie boli, dar sunt contagiosi si pot deveni foarte suparatori. Sunt foarte contagiosi si se pot raspandi rapid de la o persoana la alta, mai ales in grupuri. Desi nu pot sari sau zbura, ei pot merge si se pot agata foarte usor de firul de par. Se raspandesc mai ales prin contactul direct dintre capetele a doua persoane, dar si folosirea acelorasi haine, paturi, perii sau obiecte de pus pe cap pot facilita imprastierea lor. Copiii si adolescentii sunt cei mai predispusi tocmai datorita faptului ca tind sa aiba un contact fizic foarte apropiat cu cei din jur si pentru ca obisnuiesc sa isi imprumute lucrurile. Animalele de casa nu pot fi factori de raspandire a paduchilor.
Muscaturile lor pot provoca mancarimi si pot inflama scalpul copilului. Unde mai pui ca scarpinatul excesiv poate duce la iritatii si chiar infectii ale scalpului.
Semne
Desi sunt foarte mici, paduchii pot fi vazuti cu ochiul liber. Ce ai putea vedea examinand capul copilului:
• Oua de paduchi (numite lindini). Acestea arata ca niste puncte foarte mici de culoare alb-galbui. Ele sunt depuse de femela-mama foarte aproape de radacina parului, unde temperatura este mai ridicata si ouale se pot dezvolta, in general in zona de dupa urechi si la ceafa. Lindinile pot fi confundate usor cu matreata, doar ca acestea nu pot fi inlaturate printr-o pieptanare obisnuita a parului sau prin scuturarea lui. Ele devin paduchi la circa doua saptamani dupa ce au fost depuse. Lindinile sunt mai intalnite, in general, decat paduchii.
• Paduchi. Acestia au o culoare maronie, putand fi mai inchisi la culoare in functie de culoarea parului. Majoritatea paduchilor se hranesc cu sange la fiecare patru-sase ore, dar pot supravietui fara hrana, deci departe de scalp, pana la trei zile.
• Zgarieturi. Desi senzatia de mancarime nu apare intotdeauna imediat dupa infestare, atunci cand se scarpina, copiii isi pot lasa zgarieturi pe scalp. Totul depinde de sensibilitatea pielii celui mic.
• Pete rosii si umflaturi cauzate de scarpinat. Pentru unii copii iritatia este usoara, altii insa, pot dezvolta chiar infectii bacteriene (pielea devine rosie si sensibila in zona unde s-a produs muscatura).
Poti vedea paduchii sau lindinile impartind parul copilului in suvite subtiri si verificand atent scalpul, mai ales dupa urechi si la ceafa. Totusi, poate fi dificil sa gasesti un paduche adult, ei sunt destul de rari si se misca foarte repede.
Mergi la un consult medical daca copilul tau se scarpina adesea in cap si se plange de mancarimi ale scalpului care nu dispar. Doctorul iti poate spune cu siguranta daca cel mic are paduchi sau lindini si necesita tratament.
Daca copilul tau are paduchi, anunta personalul de la cresa, gradinita sau scoala sa verifice si ceilalti copii. E posibil ca micutul tau sa-i fi luat de la un coleg sau colegii sa fi luat paduchii de la el.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum