Conjunctivita
Conjunctivita consta in inflamarea conjunctivei (invelisul intern al pleoapelor si a unei parti a globului ocular) si nu prezinta, in general, un pericol pentru vedere. Conjunctivita infectioasa este de obicei cauzata de bacterii sau virusi. Cele mai intalnite bacterii ce duc la aparitia conjunctivitei sunt Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae si Staphylococcus aureus. Conjunctivita alergica apare mai frecvent la copiii cu alergii si se intalneste indeosebi in unele perioade ale anului, in care agentii patogeni sunt mai prezenti in aer (poluare, praf, vant, polen, radiatii solare, etc). Conjunctivita iritanta poate fi cauzata de agentii chimici prezenti in exces in apa (nivel ridicat de clor) sau sapun. Bacteriile transmisibile pe cale sexuala, Chlamydia trachomatis si Neisseria gonorrhoeae, pot trece de la mama la nou-nascut la nastere si pot duce la probleme serioase ale vederii. Mai putin comuni, virusii ce provoaca herpesul oral sau genital, pot fi de asemenea transferati la nou-nascut in timpul nasterii.
Simptomele variaza de la copil la copil si in functie de tipul conjunctivitei. Senzatia de durere si discomfort la nivelul ochilor reprezinta simptoma ce se regaseste in toate cazurile. De asemenea, senzatia de arsura si mancarime, lacrimarea abundenta si fotofobia (sensibilitatea dureroasa la lumina) pot aparea ca urmare a afectiunii. Secretia de culoare alba, galbena sau verde poate induce uneori lipirea pleoapelor, atunci cand copilul se trezeste dimineata. Acelasi tip de bacterie poate cauza de asemenea infectii ale urechii.
Toate tipurile de conjunctivite infectioase sunt contagioase si se pot raspandi de la un ochi la altul prin simpla atingere a acestuia sau prin contactul direct cu o persoana infectata. Organismele infectioase se pot transmite prin tuse, stranut sau prin intermediul unui obiect atins de catre o persoana infectata. Anumiti virusi se raspandesc cu predilectie mai usor in sezonul de vara, atunci cand copiii inoata in ape deja contaminate sau folosesc prosoape in comun cu alti copii. Conjunctivitele alergice si iritante nu sunt contagioase.
Pentru a preveni aparitia conjunctivitei invatati copiii sa se spele pe maini cu apa calduta si sapun cat mai des cu putinta si sa evite a imparti cu alti copii obiecte de uz personal (picaturi pentru ochi, batiste, servetele, prosoape, fete de perna, rimel, etc). Daca copilul a contractat conjunctivita, invatati-l sa se spele pe maini de fiecare data dupa ce s-a atins la ochiul infectat. Nu uitati sa va spalati pe maini dupa ce ati intrat in contact cu copilul si sa spalati separat, cu apa fierbinte,hainele lui de cele ale familiei, pentru a evita contaminarea. Daca copilul e predispus la alergii, tineti ferestrele si usile inchise pe timpul zilei, pentru a evita pe cat posibil contactul acestuia cu polenul, praful, etc.
Perioada de incubatie in cazul conjunctivitei bacteriale este de cateva zile, iar in cazul celei virale poate ajunge sa dureze o saptamana.
Conjunctivita bacteriala dureaza in jur de o saptamana, iar cea virala si inflamarile specifice pot dura chiar si peste 2 saptamani.
Tratamentul medical pentru multe din cazurile de conjunctivita bacteriala consta in prescrierea de antibiotice sub forma de picaturi pentru ochi sau alifie (alifia poate incetosa temporar vederea). Desi infectiile virale nu necesita administrarea de antibiotice, doctorul poate trata un caz suspect de conjunctivita virala cu picaturi sau alifie pentru a preveni o infectie bacteriala sau din cauza ca este dificil de diagnosticat daca infectia este de tip viral sau bacterial. Tratamentul este tolerat de obicei de copii, singura provocare fiind aceea de a-i convinge sa "indure" picaturile de cateva ori pe zi, timp de o saptamana sau mai mult. In majoritatea cazurilor conjunctivita infectioasa trece de la sine, fara ajutor medical, dar doctorii recomanda tratamentul deoarece grabeste procesul de vindecare si micsoreaza sansele ca infectia sa se extinda. Parintii pot curata cu grija marginile ochiului infectat cu apa calduta si tifon sau vata.
Daca suspectati copilul de conjunctivita este important sa contactati doctorul pentru a determina cauza si cea mai buna forma de tratament. De asemenea, chemati medicul daca nu observati imbunatatiri dupa 2-3 zile de tratament (o saptamana) sau daca copilul prezinta febra si inflamatii ale conjunctivei sau a pielii din jurul ochiului infectat.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum