Complexul de vitamine B
Vitamina B : medalia de aur pentru stralucire.
Ea se utilizeaza inca destul de rar in cremele pentru ingrijirea tenului. Totusi, aceasta familie de vitamine este indispensabila pentru stralucirea si luminozitatea pielii. Prea mult sebum sau insuficient ? Roseata ? Remediul este adesea in farfuria noastra.
Vitamina B2 (riboflavina)
Ea amelioreaza calitatea tesuturilor cutanate. Este prezenta in numeroase alimente. O dermatita seboreica (aripile nasului inrosite, buzele uscate) poate revela o carenta de vitamina B2.
Se gaseste in special in ficat, precum si in oua, fructe uscate, ciuperci, produse lactate, sparanghel, spanac si mazare verde. De asemenea si in carne, avocado, paine integrala si banane.
Vitamina B3 (PP sau niacina)
Ea protejeaza pielea de lumina si participa la transformarea lipidelor, glucidelor si proteinelor. O piele uscata si de calitate redusa (dermatita cu roseata) poate traduce un deficit.
Se gaseste in ficat, pui, ardei, lapte, ton, curca si somon. Intr-o masura mai mica se gaseste si in alte tipuri de carne si peste, precum si in ciuperci.
Vitamina B5 (acidul pantotenic)
Ea favorizeaza cresterea si rezistenta pielii si a parului. Aceasta vitamina se gaseste in majoritatea alimentelor curente.
O gasim in oua, carne, legume si in laptele matern.
Vitamina B6 (piridoxina)
Ea regleaza producerea sebumului. O piele foarte grasa, cu eczeme seboreice poate fi semnul unui deficit.
Se gaseste in ficat, carne, carne de oaie, jambon si pui, precum si in faina de grau integrala, lapte, fructe uscate si avocado.
Vitamina B8 (biotina)
Ea intervine in producerea energiei necesare vietii celulare. Absenta sa provoaca caderea parului, rarirea genelor si sprancenelor. De asemenea se poate observa inflamarea pielii din jurul orificiilor naturale si a unghiilor. Albusul de ou crud se opune absorbtiei acestei vitamine si favorizeaza aparitia carentelor.
Unde o gasim ? In drojdia de bere, conopida, ciuperci, carne de pui, oua, fasole si mazare uscata.
Vitamina B9 (acidul folic)
Ea participa la multiplicarea celulelor sanguine, cerebrale si cutanate. Carenta acestei vitamine se datoreaza neconsumarii de legume proaspete si cruditati. Aceasta insuficienta este la originea tuturor problemelor pielii. Fierberea o distruge, partial sau in totalitate.
Se gaseste in morcovi si varza crude, sparanghel, spanac, fasole verde, gatite rapid si in laptele de vaca. Este de asemenea prezenta in carne, oua si ficat (unde este mai putin sensibila la fierbere decat in legume).
Vitamina B12 (cobalamina)
Este indispensabila pentru formarea globulelor rosii si functionarii sistemului nervos si imunitar. Carentele se observa cu precadere la vegetarieni si lacto-vegetarieni, precum si la copiii lor, precum si la persoanele care au urmat regimuri prea bogate in fibre. Principalele tulburari constatate ? Inflamatii ale pielii, alopecie (caderea parului) si incaruntire.
Se gaseste in toate produsele de origine animala, in special ficat de vita si de pui, vitel, peste, oua, carne de oaie, lapte de vaca si branza.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum