Cand ducem copilul la oftalmolog
De cele mai multe ori parintii merg cu copiii la medicul oftalmolog cand este prea tarziu, iar micutii au sanse mici de recuperare sau chiar deloc. Din cauza acestei neglijente, copiii pot ramane grav afectati, fiind nevoiti sa poarte ochelari toata viata sau chiar mai rau, isi pot pierde vederea.
Pentru a preveni astfel de necazuri, specialistii recomanda sa va duceti copilul la control oftalmologic chiar si in lipsa oricaror simptome. Ideal este ca atunci cand copilul are in jur de 3-4 ani sa-l duceti la primul consult oftalmologic, chiar daca micutul nu se manifesta ca si cum ar avea vreo problema cu vederea.
Medicii specialisti avertizeaza ca deficientele oculare pot fi recuperate pana cel mai tarziu la varsta de 5-6 ani. Daca observati ca micutul are o pupila marita, inchide ochii la lumina sau se apropie prea mult de televizor, acestea sunt semne clare ca trebuie dus de urgenta la medicul oftalmolog.
Recuperarea vederii e posibila pana la 6 ani
Ce boli oculare ii pot afecta pe copii, simptomele acestora si cum puteti evita agravarea lor, am aflat de la dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie din Capitala. "Exista doua tipuri de afectiuni.
Primele sunt cele medicale, care constau in vicii de refractie, adica imaginea nu se formeaza pe retina. in 90% din cazuri, parintii care poarta ochelari transmit copiilor viciul de refractie. Afectiunile medicale sunt miopia (cand ochiul nu vede la distanta), hipermetropia (cand nu vede bine nici la distanta, nici la apropiere) si astigmatismul. De cele mai multe ori, aceste vicii de refractie se descopera abia in timpul scolii, cand in cele mai multe cazuri este prea tarziu.
Al doilea tip de afectiuni sunt cele chirurgicale, iar cataracta congenitala este una dintre ele", ne-a spus medicul Monica Pop. Cataracta trebuie operata cat se poate de repede dupa nastere. Boala poate fi unilaterala (la un singur ochi), care este mai grava, sau bilaterala (la ambii ochi). Una din cele mai grave afectiuni oftalmologice este glaucomul congenital. Nedescoperit si netratat la timp duce la orbire. "Semnul glaucomului congenital este acela ca ochii sunt foarte mari. Operatia trebuie facuta in primele zile dupa nastere.
O afectiune care pune in pericol viata copilului e cancerul ocular (retinoblastomul), care poate aparea la un ochi sau la ambii ochii. Boala apare de obicei pana la varsta de cinci ani.
O alta afectiune oftalmologica frecventa e strabismul, care poate aparea si la sugari si care poate ascunde alte boli oculare. in aceasta situatie trebuie pusi ochelari, trebuie facute exercitii si daca este nevoie, trebuie facuta si operatie. Operatia de strabism nu elimina insa cauza", am mai aflat de la dr. Monica Pop, care atrage atentia ca ochelarii trebuie purtati si dupa operatia de strabism, deoarece altfel boala poate reveni.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum