Calciul si dintii copilului
Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !
Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.
Fetitei mele i-a iesit primul dintisor(incisivul inferior stang) la 5 luni si 3 saptamani. Dupa 3 saptamani i-a iesit si celalalt incisiv inferior, iar la 7 luni si jumatate contrar asteptarilor de-a iesi un incisiv central superior i-a aparut un incisiv lateral superior. Dupa documentare in carti de specialitate pentru copii am observat ca nu ar fi normala aceasta ordine (posibil deficienta de vitamina D) si de asemenea transpira abundent. Specific ca bebelusului i-am administrat 2 picaturi zilnic de vigantol, iar din luna a 6-a si fier (5 picaturi/10 zile din luna la indicatia medicului de familie). Aceasta problema legata de dentitia copilului am comunicat-o si doctorului de familie, iar acesta ne-a spus ca nu stie ce sa zica fiindca la ceilalti copii pe care ii are in supraveghere ordinea aparitiei dintilor a fost cea normala. Va rog frumos sa-mi raspundeti daca intradevar este o problema majora (lipsa de calciu sau fier) si daca este cazul, ce ma sfatuiti. Va multumesc!
Exista o legatura directa intra vitamina D si absorbtia de calciu. Calciul este extrem de important pentru dezvoltarea oaselor si a dintilor. Cercetarile au aratat ca, la copilul intre sase luni si trei ani, exista riscul deficitului de calciu din cauza ratei mari de depunere in oase la aceasta varsta.
Hipovitaminoza D determina la tineret aparitia rahitismului cu hipocalcemie, hipofosforemie, dezvoltarea anormala a oaselor membrelor, a coastelor, sternului, intarzie atat aparitia dintilor, cat si schimbarea dentitiei de lapte.
Vitamina D este numita si "vitamina soarelui" deoarece organismul uman poate produce si poate stoca aceasta vitamina cand este expus la soare. Sursele alimentare de vitamina D include: laptele integral, untul, margarina, pestele.
Se recomanda ca toti copiii pana la 18 luni sa primeasca vitamina D, zilnic, iar dupa aceasta varsta, pana la 12-15 ani, sa primeasca vitamina D in sezonul rece.
Copiii in primul an de viata, pentru prevenirea rahitismului: 1-2 picaturi/zi incepand cu varsta de 2 saptamani (pentru copii nascuti la termen, aprox. 500 U.I./zi; in cazuri speciale, de ex. copii prematuri, 1 000 U.I./zi). In continuare, vitamina D3 este necesara în al doilea an de viata în special în lunile de iarna.
Calciul este foarte important pentru organism in mai multe procese: contractie musculara, reactii enzimale, la nivelul pielii si da tarie oaselor si dintilor. De fapt cea mai dura substanta in organismul uman, SMALTUL dintilor, contine 95% calciu.
Mirela Comancianu
Medic specialist stomatolog
Cabinetul "Alexa Dentistry" Bucuresti
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum