Bolile metabolice
Ceaiul verde nu poate sa vindece boli metabolice precum diabetul zaharat (Diabetes mellitus), in schimb le poate influenta favorabil, prin aceea ca incetineste descompunerea in intestin a hidratilor de carbon complecsi, de exemplu amidonul.
Este o proprietate a EGCG sa impiedice ca enzima amilaza sa transforme amidonul in zaharuri simple. Acestea din urma vor ajunge, deci, semnificativ mai incet in sange, iar organismul nu va mai fi inundat de zaharuri. Ca urmare, pancreasul este menajat, iar glicemia este compensata.
In schimb, ceaiul verde nu influenteaza digestia unor alimente bogate in zaharuri, caci acestea vor ajunge fara nici o alta descompunere din intestin in sange, marind glicemia.
El nu poate nici sa compenseze o alimentatie nerationala, cu toate acestea este important pentru diabetici sa bea regulat la masa ceai verde, caci in anumite conditii aceasta poate reduce dependenta de insulina.
Artrita (sau podagra) este tot o boala metabolica, predispozitia pentru ea transmitandu-se ereditar. Ea apare din cauza unei cantitati prea mari de acid uric in sange, care nu mai poate fi eliminat destul de rapid prin rinichi si se depune sub forma de cristale in articulatii.
Acestea produc din timp in timp crize dureroase de artrita, mai ales in articulatiile degetelor de la maini si de la picioare.
In plus, cristalele de acid uric se pot depune si sub forma de piatra la rinichi. Daca o asemenea piatra blocheaza una din caile urinare, se produc colici renale extrem de dureroase. In urma unei combinatii nefericite intre o disfunctionalitate renala si o alimentatie prea bogata in purine la un nivel prea ridicat al acidului uric se ajunge.
Purinele sunt substante din componenta alimentelor, din descompunerea carora rezulta, intre altele, si acidul uric. De aceea, bolnavi de artrita trebuie sa se abtina de la consumarea alimentelor bogate in purine, precum carnea, organele interne, extractul de drojdie si mezelurile. Si alcoolul este daunator, intrucat restrange considerabil eliminarea acidului uric.
Pe langa schimbarea obiceiurilor alimentare, este util si consumul abundent de ceai verde, fiindca acesta stimuleaza activitatea renala. Saponinele din ceaiul verde fixeaza in intestin grasimile din alimente, care astfel nu mai ajung in corp, unde ar putea impiedica eliminarea acidului uric sub forma de alcool.
Cu efectul sau de combatere a aciditatii din intregul corp, ceaiul verde are un efect benefic asupra artritei, fiind totodata un calmant natural. Pentru o curatare temeinica a rinichilor, se vor bea de-a lungul zilei 1,5–2 litri de ceai verde.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum