Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Amigdalita cronica hipertrofica

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Ce inseamna amigdalita cronica hipertrofica? Se poate vindeca sau trebuie scoase amigdalele?




Amigdalita cronica hipertrofica reprezinta infectia si hipertrofia (marirea) amigdalelor de lunga durata.
Orice infectie acuta si mai ales daca infectiile se repeta, devenind cronice, determina cresterea in volum a structurilor limfoide ale gatului, in special a amigdalelor.

Amigdalitele sunt afectiuni caracteristice copilariei: dupa varsta de 8 ani, structurile limfoide incep sa se atrofieze (micsoreze) si frecventa amigdalitelor incepe sa scada. De aceea simpla hipertrofie a amigdalelor fara infectie, nu reprezinta un motiv suficient pentru amigdalectomie (scoaterea amigdalelor).

Exista insa anumite situatii, in care medicul poate considera necesar sa recomande aceasta interventie:

  • infectia amigdaliana recurenta: cel putin 7 episoade/an, cu conditia ca fiecare episod sa fi fost confirmat prin examen clinic in momentul aparitiei si sa fi fost tratat corect
  • amigdalita cronica: care dureaza de cel putin 6 luni si persista in ciuda tratamentului
  • amigdale foarte hipertrofiate care se unesc pe linia mediana, determinand, simptome obstructive: respiratie greoaie, voce stearsa, disfagie (dificultate la inghitit) daca copilul are cel putin 6 ani
  • abces periamigdalian recurent, adenita cervicala piogena recurenta.

    Astfel, amigdalita cronica hipertrofica poate fi o indicatie de amigdalectomie, dar aceasta decizie trebuie sa fie luata numai la recomandarea medicului pediatru, care in colaborare cu medicul specialist ORL, in functie de varsta, de istoricul medical al copilului si de datele obtinute in urma examenului ORL, poate stabili daca e necesara sau nu.

    Alina Pop-Began
    - Medic rezident -

    -Anestezie si Terapie Intensiva-

    Detalii specialist



    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum