Abordare generala
Exista unele conceptii gresite in ce priveste apendicita. Nu totdeauna durerea este severa si de obicei durerea nu se localizez eaza in partea dreapta de jos a abdomenului decat atunci cand infectia nu- i deja de catva timp, nu totdeauna apar varsaturi (desi pierderea poftei de mancare este destul de caraeteristica). O hemoleucograma nu poate dovedi ca o durere abdominala este produsa de apendicita.
Apendicele este, asa cum arata si numele, o prelungire micuta din portiunea initiala a intestinului gros, cam de aspectul si marimea unei rame scurte. De obicei, e localizat in dreapta, in partea inferioara a abdomenului, dar poale fi si mai jos sau mai sus (pana sub coaste),mai la stanga sau spre buric. Cand se inflameaza si se infecteaza, procesul evolueaza gradat, ca un fel de abces. Din acest motiv, o durere brusca, severa, la nivelul abdomenului (ca un junghi), si care dispare apoi imediat, nu poate fi cauzata de apendicita. Cel mai mare pericol in ce priveste apendicita este ca, din cauza inflamatiei, apendicele se poate perfora (uneori, abcesele se "sparg", puroiul curgand in afara), iar infectia se poate propaga la toata cavitatea abdominala (peritonita). Acest lucru se poate intampla chiar mai repede decat in 24 de ore, iar din acest motiv orice durere abdominala care persista mai mult de 1 ora trebuie discutata cu medicul (chiar daca in 9 din 10 cazuri se dovedeste a fi vorba de altceva.
In cazurile "tipice" timp de cateva ore exista durere in zona ombilicului si doar mai tarziu se deplaseaza in partea dreapta de jos a abdomenului Uneori exista si 1-2 episoade de varsaturi, dar nu totdeauna. Pofta de mancare e, de obicei, scazuta. Scaunele pot fi normale sau exista constipatie (rar diaree), dupa ce trec cateva ore, temperatura poate ajunge ln 38-39 0C, dar este posibil sa nu fie deloc marita. Se poate simti durere in ridicarea genunchiului drept, la readucerea membrului inferior in pozitia dreapta sau la mers.
Simptomele apendicitei difera mult de la un caz la altul, si e nevoie de un medic care sa puna diagnosticul. Cand acesta gaseste o zona impastata in abdomen, poate suspecta o apendicita dar este indicata si o hemolemograma care sa sprijine diagnosticul. O ecografie poate - de asemenea - ajuta diagnosticul.
Este adesea foarte greu, chiar si pentru experti, sa fie absolut siguri ca e vorba de apendicita. Daca medicul are convingerea ca e vorba totusi de apendicita, poate recomanda operatia de extirpare chirurgicala a apendicelui infectat, avand motiv serios pentru a proceda asa, deoarece riscul de a lasa o apendicita sa evolueze catre peritonita este foarte grav. Daca nu este vorba de apendicita, raul pricinuit este oricum incomparabil mai mic.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum