Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Zarna (solanum nigrum)

Zarna este o planta din flora spontana, nativa din Eurasia, dar aclimatizata si in America si Australia. In Romania poate fi intalnita mai ales pe terenurile ingrasate, ca buruiana in culturi, mai ales in cele de cartofi, pe marginea drumurilor. Este o planta ce creste pana la un metru inaltime, are tulpinile triunghiulare in sectiune. Frunzele sunt ovale si dintate. plante are flori mici, rotunde, albe, dispuse in cime. Din flori se dezvolta fructele, care sunt bace, verzi cand sunt crude si negre atunci cand sunt coapte. Se aseamana foarte mult cu planta de cartof. Dintre substantele chimice continute de planta amintim: grasimi, fitosteroli, glicozizi steroidici,zaharuri, vitamina c, solanina, acid clorogenic. Principala calitate a plantei: analgetica externa.
In uzul intern se recomanda folosirea produselor prelucrate farmaceutic. Intra in compozitia ceaiurilor pentru probleme gastrice sau icter, regeneratoare hepatice.


Uz extern:

- fracturi sau dureri reumatismale - sub forma de cataplasme aplicate local


Efecte adverse:

- Toata planta este toxica, mai ales cand creste la soare. fructele necoapte sunt cele mai toxice. Produce leziuni gastrice, inflamatia mucoaselor, paralizie, moarte.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter