Usturoiul (allium sativum)
Planta medicinala, alimentara si condiment, bienala cultivata in majoritatea formelor de relief la noi in tara. Usturoiul are in sol un bulb divizat in bulbi mai mici (denumiti catei in termeni populari).
Frunzele sunt lineare si ascutite la varf. In al doilea an de la cultivare, se formeaz o tulpina ce are in varf, grupate, florile de culoare alba, sub forma de cima globuloasa.
Planta contine glucide, aminoacizi liberi, saponine, betasisterol, glucide, proteine, lipide, vitamine, minerale (potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sodiu), alicina. Mirosul si gustul sunt puternice, iuti.
Usturoiul are efect antispastic, colagog, diaforetic, anticancerige, expectorant, febrifug, stomahic, vasodilatator, antimicrobian, hipotensiv, antihelmintic.
Usturoiul este folosit ca si condiment in gastronomie.
Uz intern:
- guturai, raceli, arteroscreloza, boli reumatice, afectiuni digestive, pneumopatii, gripa, bronsita cronica, astm, tuse, febra, hiprtensiune, hipercolesterolemie, infectii bacteriene, artroza, paraziti intestinali, guta, meteorism abdominal - consumat ca atare, tinctura, pulbere.
Uz extern:
- pitiriazis, arsuri, ulceratii cutanate, abcese tegumentare, veruci vulgare.
Contraindicatii:
- Nu se recomanda in timpul alaptarii (schimba gustul laptelui matern si determina colici abdominale bebelusului).
Efecte adverse:
- Supradozajul sau consumul de usturoi de culoare galbena sau incoltit cauzeaza voma, arsuri gastrice, sindrom dispeptic, sangerari, greturi.
Citeste si
Arhiva-
Hipoglicemia la nou-nascuti
Hipoglicemia - un nivel anormal de scazut al glucozei (zaharului) in sange - poate fi o problema frecventa in primele zile de viata ale nou-nascutilor. In timp ce multi bebelusi fac tranzitia fara probleme pe masura ce invata sa-si regleze singuri nivelul de zahar din...citeste mai mult
-
Alimentatia si influenta sa asupra sanatatii mintale
Alimentatia noastra nu influenteaza doar greutatea sau energia fizica, ci are un impact profund asupra functionarii creierului. Specialistii din domeniul sanatatii mintale au descoperit in ultimii ani o legatura puternica intre ceea ce mancam si modul in care gandim sau...citeste mai mult
-
Psihologia minciunii: De ce preferam uneori neadevarul?
Minciuna reprezinta comunicarea intentionata a unei informatii false, cu scopul de a induce in eroare.In anumite situatii, minciuna poate fi considerata un mecanism adaptativ, care ne-a ajutat ca specie sa supravietuim si sa ne dezvoltam in comunitati sociale complexe. citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter