Tataneasa (symphytum officinale)
Planta medicinala des intalnita in tara noastra. Frunzele au peri aspri, iar florile au culoare roz-purpurie.
In scop fitoterapeutic se recolteaza jumatatea superioara a tulpinii (varfurile) cu ramuri, frunze si flori, dar si radacina.
Tataneasa infloreste din luna mai pana in luna septembrie. Recoltarea varfurilor se face in perioada de inflorire, iar radacina se recolteaza din luna martie pana in luna aprilie sau din septembrie pana in noiembrie.
Planta contine ulei volatil, rezine, tanin, alantoina, mucilagii, vitamina b12, amidon, acizi organici, principiu antigonadotropic.
Tataneasa are efect antiinflamator, expectorant, astringent, atimicotic, hemostatic, cicatrizant
Uz intern:
- bronsite, boli ale sistemului digestiv, afectiuni ale aparatului respirator, colita, diaree, dizenterie, enterita, demoptizii, metrorargii, ulcere, tuberculoza- sub forma de infuzie, tinctura, ulei, deconct.
Uz extern:
- ulceratii cutanate, arsuri, escare, fisuri, fracturi oasoase, leziuni, dureri reumatice, artrite hemoroizi, ulcere varicoase, discopatii, inflamatii articulare, fisuri mamelonare sau anale, echimoze, flebite,salpingite, vaginite, entorse, guta, intepaturi de insecte, metrite, stomatite, gingivite, eczeme, psoriazis, zona zoster, dureri dentare - sub forma de bai locale, compresa, cataplasma, gargara.
Contraindicatii:
- Nu se consuma planta in nici o forma in timpul alaptarii sau sarcinii.
Efecte adverse:
- In caz de consum neavizat de medic poate sa apara hepatotoxicitate, toxicitate pancreatica si renala. Specialistii au demonstrat ca tataneasa contine substante cu potential carcinogen.
Citeste si
Arhiva-
Cancerul de san - importanta screeningului si tratamente inovative
Cancerul de san reprezinta cel mai frecvent cancer in randul femeilor si una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel global. Aproximativ jumatate din cazurile de cancer din randul femeilor pot sa fie explicate de catre factorii de risc. In plus 10% din cazuri...citeste mai mult
-
MedLife continua expansiunea la nivel national si inaugureaza primul spital multidisciplinar din regiunea Oltenia
Spitalul MedLife Craiova se ridica la o suprafata de 3400 mp si implica o investitie de aproape 6 milioane euro. Noua unitate ofera pacientilor din sud vestul tarii un circuit integrat de servicii medicale, acces la o echipa solida de medici buni, precum si la tehnologie...citeste mai mult
-
Alergiile si aerul uscat din interior: Cum sa gestionezi disconfortul respirator
Sezonul rece vine cu o serie de provocari pentru sanatatea respiratorie, mai ales pentru persoanele sensibile la alergeni precum acarienii sau mucegaiul. O problema frecventa in aceasta perioada este aerul uscat din locuinte, cauzat de sursele de incalzire artificiala,...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter