Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

scumpie (cotinus coggygria)

Este o planta originara din America de Nord si Asia, dar este raspandita si in Europa. In tara nostra poate fi intalnita la margini sau raristi de paduri, formand tufisuri, mai ales in Dobrogea si Banat. Scumpia este un arbust mare, are frunzele alternante, ovale si lungi, avand marginea dreapta. Florile sunt grupate in panicule, sunt gri- galbui si par pufoase, dand aspect de fum in jurul plantei. Planta infloreste in luna iunie. Dintre elementele chimice din compozitie amintim: taninuri elagice, gumi-rezine, mircetina, glicozid- fustinozidul, ulei volatil. Principalele proprietati ale plantei sunt: febrifuga, hemostatica, antiinflamatore, cicatrizanta, antivomitiva, stimuleaza pofta de mancare, antidiareica. In fitoterapie se utilizeaza  frunzele si coaja, ce trebuiesc recoltate astfel: coaja atunci cand da frunza, iar frunzele in momentul infloririi.
 
 
Uz intern:
 
- afectiuni gastrice, afectiuni hepatice, afectiuni intestinale, alergie, anorexie, boli hepatice, diaree, enterocolita, utila in tratarea incontinentei urinare - infuzie de frunze,  decoct din praf de coaja.
 
 
Uz extern:
 
- afectiuni bucale,  candidoza,  eczeme, , gingivite, hemoroizi, prurit, rani, urticarie, voma - cataplasme din planta fiarta, comprese cu infuzie de frunze si scoarta, gargara sau spalaturi locale cu infuzii.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter