Schinduful (trigonella foenumgraecum)
Planta medicinala de cultura, iubitoare de caldura, intalnita mai ales in sudul tarii. Florile sunt de culoare alb galbui, violet la baza. Din flori se formeaza pastai care contin seminte de culoare galben maronie.
In scop fitoterapeutic se utilizeaza semintele. Infloreste din luna mai pana in luna iulie. Schinduful contine substante minerale, fosfor, fier, calcium mangan, saponine, ulei esential, mucilagii. Schinduful seamana la miros cu leusteanul.
Planta are calitati expectorante, hipercolesterolemiante, secretolitice, estrogenice, antiastenice, galactogoge, antiinflamatoare, antispastice, tonice, hipotensive.
Este folosit si in alimentatie sub forma de condiment (curry).
Uz intern:
- surmenaj, astenie, inapetenta, convalescenta, diabet zaharat, digestie lenta, stimularea lactatiei, tuse, bronsita, gusa exoftalmica, impotenta, figiditate, tuberculoza, limfatism, rahitism, guta, ateroscreloza, constipatie, avitaminoza, gastritoenterite, sinuzita - sub forma de infuzie sau decoct.
Uz extern:
- inflamatii si afte bucale, panaritii, limfagite, celulita, rani, furuncule, abcese, fisuri labiale sau mamelonare, prolaps rectal, hemoroizi, metrite, dureri uterine - sub forma de bai locale, gargara sau cataplasme.
Contraindicatii:
- Nu se recomanda consumul in timpul sarcinii. Nu se recomanda consumul concomitent cu medicamente anticoagulate.
Citeste si
Arhiva-
Sindromul de disparitie a cailor biliare
Ductele biliare reprezinta mici organe tubulare ce au rol esential in transportul secretiei biliare, conectand ficatul cu intestinul subtire. Ductele biliare incep de la tubuli foarte mici, ce pornesc din hepatocit (celula hepatica) si cresc progresiv in dimensiuni pe...citeste mai mult
-
Hipoventilatia sau depresia respiratorie
Depresia respiratorie sau hipoventilatia este afectiunea respiratorie in care intra prea putin oxigen in plamani, din cauza respiratiilor putine sau superficiale. La nivel pulmonar, mai exact la nivelul alveolelor, au loc schimburile gazoase: oxigenul trece din plamani in...citeste mai mult
-
Biopsia - cum se obtine si rolul ei in oncologia moderna
Biopsia reprezinta procedura medicala prin care se obtine material biologic dintr-un tesut pentru a fi examinat de catre un medic anatomopatolg cu scopul de a pune un diagnostic. Cel mai frecvent este utilizat pentru diagnosticarea cancerului, fiind standardul de aur...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter