Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Roiba (rubia tinctorum)

Planta este flora spontana si se dezvolta in Africa, Europa, Asia si America. In Romania este intalnita in zonele cu soluri argiloase si umiditate constanta, mai ales pe dealurile cu culturi de vita de vie. Radacinile acestei plante pot depasi un metru in lungime, sunt subtiri si contin un puternic colorant rosu (consumul infuziei de radacina coloreaza urina sau laptele matern). Roiba poate creste pana la 1,5 m inaltime, sub forma de tufa. Frunzele sale (intre 4 si 7 ca numar) sunt dispuse in jurul tulpinii in forma de stea si sunt lanceolate. Florile sunt mici, alb- galbui, cresc in raceme dense si infloresc in lunle iulie-august. Fructele sunt niste bobite mici, brun-roscate.
Dintre elementele chimice continute de radacina plantei amintimn:glicozizi oxiantrachinonici-alizarina, purpurina, acid rubetirinic. Principalele calitati ale plantei sunt: prevenirea calculilor (in special a celor fosfatici), diuretica, saluretica, emenagoga, tonica, antispasmotica.
In fitoterapie se utilizeaza radacinile.
Din radacina se extrage un colorant rosu foarte frumos utilizat in industria textila sau ca si substanta de contrast in investigatiile osteoporozei.


Uz intern:

- cistite, colica renala, litiaza urinara, nefrite, pielo-nefrite, insuficienta renala, amenoree, guta -  sub forma de pulbere de radacina, tinctura, infuzie cu pulbere de planta.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter