Rodiul (punica granatum)
Rodiul este un arbust din familia punicaceelor, creste in special in zona mediteraneana, este iubitor de caldura si adapost. Rodiul este spinos si are frunze lucioase, lanceolate, inaltimea sa obisnuita fiind de maxim cinci metri.
Florile, in numar mare, au culoarea rosie, fiind deosebit de frumoase. Din acest motiv, rodiul este o planta ornamentala si mai este cunscut si sub numele de granata. Fructul este sub forma de baca globuloasa, culoarea poate fi de la galben intens la rosu aprins.
In scop fitoterapeutic se folosesc coaja de pe radacini si ramuri, frunzele, bobocii florali si fructele. Planta contine : in radacina – peletinerina, continut ridicat de tanin, minerale, acizi; in fructe – vitamina C (in cantitate mare), tanin, pectine, acid citric, celuloza.
Rodia are actiune revitalizanta, bun tonic cardiac, astringenta, antihelmintica, amoebicida, antimalarica, antimicrobiana, antioxidanta, citotoxica, hipoglicemianta.
Rodia este utilizata in alimentatie, sucul fructului se foloseste si la prepararea serbetului sau siropului de rodie, uneori e folosit si pentru a acri mancarea sau pentru a marina carnea, dar si ca remediu natural in medicina populara. Scoarta se foloseste sub forma de tinctura si pentru a colora matasea si lana.
Uz intern:
- diaree, dizenterie, tricomanaza, hemoroizi, paraziti intestinali, astenii, oboseala cronica, stari febrile, cancer pulmonar, cancer laringian, infectii fungice – sub forma de decoct, macerat, extract.
Contraindicatii:
- Este interzis consumul plantei sub orice forma de catre copii, femei insarcinate sau care alapteaza.
Efecte adverse:
- Folosit in mod excesiv decoctul de coaja de radacina poate produce intoxicatii, iritatii gastrice datorita continutului ridicat de tanin; scoarta poate produce si voma, ameteli, tulburari vizuale, hipotermie, colaps circulator si posibil moarte prin insuficienta respiratorie (asfixie).
Citeste si
Arhiva-
Alergiile si aerul uscat din interior: Cum sa gestionezi disconfortul respirator
Sezonul rece vine cu o serie de provocari pentru sanatatea respiratorie, mai ales pentru persoanele sensibile la alergeni precum acarienii sau mucegaiul. O problema frecventa in aceasta perioada este aerul uscat din locuinte, cauzat de sursele de incalzire artificiala,...citeste mai mult
-
Nodulii tiroidieni: cauze, diagnostic si tratament detaliat
Nodulii tiroidieni sunt formatiuni anormale care apar in glanda tiroida, o structura mica situata la baza gatului, responsabila de producerea hormonilor tiroidieni. Acesti hormoni regleaza metabolismul, temperatura corporala, ritmul cardiac si multe alte functii esentiale...citeste mai mult
-
Premiera nationala: echipa Spitalului MedLife Polisano Sibiu a efectuat cu succes prima mastectomie bilaterala robotica cu sistemul daVinci
Grupul MedLife anunta o premiera medicala nationala, prin realizarea primei interventii din Romania de mastectomie bilaterala asistata robotic, efectuata cu succes la Spitalul MedLife Polisano Sibiu. Procedura inovatoare deschide noi perspective in chirurgia mamara din...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter