Ricinul (ricinus communis)
Planta medicinala anuale cultivata in Banat, Baragan, Dobrogea, Campia Dunarii. Tulpina are culoare verde sau rosie. Florile au fie culoare galbena fie culoare roscata.
Frunzele sunt mari ca dimensiune, de forma palmei. Fructul este o capsula, cu 3 seminte roscate sau cenusii. Ricinul infloreste din luna iulie pana in septembrie.
In scp fitoterapeutic se folosesc semintele. Recoltarea se face in luna august sau septembrie.
Planta contine ulei, gliceride, lipide, lectine, proteine, enzime, vitamina e,
Ricinul are efect purgativ, laxativ, antimicrobian. Este cultivat si ca planta ornamentala.
Uz intern:
- parazitoze intestinale, constipatie - sub forma de ulei.
Uz extern:
- veruci seboreice, alopecii, rani, plagi, ulceratii, inflamatii cutanate - sub forma de spalaturi sau bai locale, ulei.
Contraindicatii:
- Consumul plantei este interzis sub orice forma la copii mici, la femei insarcinate sau care alapteaza, in cazul durerilor abdominale, infectiilor intestinale, bolilor inflamatorii intestinale.
Efecte adverse:
- Consumul ricinului fara avizul medicului sau supradozarea, determina diaree, alergii, iritatie gastrica, greturi, varsaturi, tahicardie, colaps, spasme musculare, nefrite, deces.
Citeste si
Arhiva-
Sindromul de disparitie a cailor biliare
Ductele biliare reprezinta mici organe tubulare ce au rol esential in transportul secretiei biliare, conectand ficatul cu intestinul subtire. Ductele biliare incep de la tubuli foarte mici, ce pornesc din hepatocit (celula hepatica) si cresc progresiv in dimensiuni pe...citeste mai mult
-
Hipoventilatia sau depresia respiratorie
Depresia respiratorie sau hipoventilatia este afectiunea respiratorie in care intra prea putin oxigen in plamani, din cauza respiratiilor putine sau superficiale. La nivel pulmonar, mai exact la nivelul alveolelor, au loc schimburile gazoase: oxigenul trece din plamani in...citeste mai mult
-
Biopsia - cum se obtine si rolul ei in oncologia moderna
Biopsia reprezinta procedura medicala prin care se obtine material biologic dintr-un tesut pentru a fi examinat de catre un medic anatomopatolg cu scopul de a pune un diagnostic. Cel mai frecvent este utilizat pentru diagnosticarea cancerului, fiind standardul de aur...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter