Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Porumbul (zea mays)

Cereala cultivata atat ca planta alimentara, medicinala, industriala, furajera, intalnita. Porumbul are doua tipuri de flori: masculine si feminine. Florile femeiesti sunt cele care formeaza stiuletele iar cele barbatesti se afla in varful tulpinei. Fructul este o cariposa. Frunzele sunt mari, lineara si ascutite.

Porumbul contine amidon, ulei volatil, alantoina, vitamina C, vitamina e, albumine, vitamine din grupul B, saruri de potasiu, saponinehidrocarburi, fier, vitamina k, magneziu, fosfor, zinc, potasiu. In scop medicinal se foloseste matasea de porumb, dar si faina de porumb. Matasea de porumb se recolteaza in perioada de inflorire, din luna iunie pan ain luna august.

Porumul are proprietati astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice. Porumul este utilizat in primul rand ca aliment (cereala) si apoi ca planta medicinala.

Uz intern:

- matasea de porumb - pielocistite acute sau cronice, colecistita, dischinezie biliara, climax. metrorargii, litiaze urinare, guta, reumatism, obezitate, enurezis, oligurii, albuminurie, edeme cardiace, ascita, hipertensiune arteriala, hepatite cronice - sub forma de infuzie, decoct.

- faina de porumb - regim alimentar in cazul diabetului zaharat, al boli celiace.

- uleiul de porumb - hipercolesterolemie, profilaxia ateroscreloziei, reactii alergice, migrene, dischinezii biliare.

Uz extern:

- faina de porumb - impedigo, pliomicoze, domedoame, bronsite, furuncule, infectii ale cailor respiratorii superioare - sub forma de cataplasme, inhalatii.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter