Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Pochivnic (asarum europaeum)

Pochivnicul este o planta din flora spontana originara din zonele cu clima temperata din Europa. In Romania este intalnita in padurile de foioase si conifere din zonele montane. Este o planta scunda si are rizomi taratori; intraga planta este acoperita cu perisori fini. Frunzele sunt in numar de 2 sau 3, au forma de inima, sunt puternic striate si au o culoare verde intens. Intre frunze se dezvolta floarea, care este mica si rosie- negricioasa, are 3 petale carnoase.
Printre constituientii chimici se numara: 1% ulei volatil,  asarina (alcaloid), un glicozid scindabil sub influenta emulsinei, acid ascorbic, vitamina B1, areasarona, aldehida asadilica, metileugenol, acetat de bornil, sesquiterpene, diasarona, tanin catehic, zaharuri reducatoare, rezine, fitoncide cu actiune antibiotica, saruri minerale.
Principalele calitati ale plantei sunt:  expectorant, emetic, diuretica, antibiotica. In fitoterapie se utilizeaza partea aeriana a plantei si rizomul.

 

Uz intern:

 

- astm bronhic, bronsita cronica, colite de diferite etiologii, fibrom uterin,  osteomielita, silicoza pulmonara, paraziti intestinali, infestari cu bacilii: B. cereus, B. subtilis, Staphylococus aureus, Streptococcus faecalis si haemolyticus, E. coli -  sub forma de tinctura, infuzie din planta maruntita.


Uz extern:

 

- furuncul, matreata, infectiile pielii, iritatia pielii, ulcere de gamba- infuzie de planta si radacina - se fac spalaturi locale.

 

Efecte adverse:

 

- Principiile uleiului volatil sunt toxice si pot determina iritare locala. Se recomanda atentie la dozare, deoarece consumul intern poate provoca tulburari de irigare cerebrala.

 

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter