Papadia (taraxacum officinale)
Papadia este o planta medicinala comuna, destul de des intalnita, care se gaseste in pasuni, campii, munti, dar si nisip. Are frunze lungi, crestate si flori grupate in capitule. Infloreste incepand din luna aprilie pana in luna septembrie.
Frunzele sunt bogate in potasiu, iar pentru a se beneficia din plin de principiile lor active vor fi recoltate din luna mai pana in august. Frunzele de papadie contin vitamina a, B2, D, si G dar si minerale.
Radacina se va recolta in primele luni de primavara sau din septembrie pana in noiembrie, cand continutul de taraxacina (pectina, vitamina b1, C si D) si inulina este crescut.
Tijele se vor recolta in timpul infloririi. Cura cu tije proaspete, de papadie, recomandata in mod special diabeticilor, este indicata primavara (timp de doua saptamani se vor consuma cate 6 tije pe zi). Consumul de tije se va face doar cat planta este inlforita. Cura ajuta si la eliminarea calculilor biliar.
Planta macerata se va consuma cu 30 de minute inainte de micul dejun si la 30 de minute dupa acesta. Papadia se poate consuma si sub forma de salata, preparata din frunze si radacini proaspete la care se adauga sare, otet si ulei.
Floarea, poate fi gatita in compozitia ciorbelor, salatelor sau se poate praji usor in ulei incins.
Uz intern:
- partea aeriana: in caz de boli de ficat, icter, malarie
- florile: pentru obezitate, eliminarea toxinelor din sange
- radacinile: pentru dischinezii biliareateroscreloza, ulcere varicoase, varice, eczeme, diabet, stari febrile, reumatism, boli digestive (constipatie), boli de ficat, imunostimulator al organismului
- frunzele: ateroscreloza, boli de ficat, diabet, anemie, guta, abcese, boli renale (diuretic), edem asociat cu hipertensiune arteriala.
Uz extern:
- de la partea aeriana se va folosi sucul pentru veruci (plane, vulgare sau papilomatoase).
Citeste si
Arhiva-
Cancerul de san - importanta screeningului si tratamente inovative
Cancerul de san reprezinta cel mai frecvent cancer in randul femeilor si una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel global. Aproximativ jumatate din cazurile de cancer din randul femeilor pot sa fie explicate de catre factorii de risc. In plus 10% din cazuri...citeste mai mult
-
MedLife continua expansiunea la nivel national si inaugureaza primul spital multidisciplinar din regiunea Oltenia
Spitalul MedLife Craiova se ridica la o suprafata de 3400 mp si implica o investitie de aproape 6 milioane euro. Noua unitate ofera pacientilor din sud vestul tarii un circuit integrat de servicii medicale, acces la o echipa solida de medici buni, precum si la tehnologie...citeste mai mult
-
Alergiile si aerul uscat din interior: Cum sa gestionezi disconfortul respirator
Sezonul rece vine cu o serie de provocari pentru sanatatea respiratorie, mai ales pentru persoanele sensibile la alergeni precum acarienii sau mucegaiul. O problema frecventa in aceasta perioada este aerul uscat din locuinte, cauzat de sursele de incalzire artificiala,...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter