Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Mutatoarea (bryonia alba )

Mutatoarea este o planta intalnita in Europa si America si face parte din familia Cucurbitaceea. Are aspectul asemanator unei vite de vie, tulpinile se catara pe tufisuri si copaci, cu ajutorul carceilor, ce pot ajunge la lungimi de cativa metri. Planta este aspra la pipait, acoperita cu peri. Frunzele sunt pedunculate, amintesc de cele ale vitei de vie, sunt impartite in 5 lobi, cel median fiind cel mai lung si au margini angulate. Florile sunt mici si verzui, cresc in inflorescente si apar in luna mai. fructele sunt bobite de culoare mov inchis cand sunt coapte, cresc in ciorchini si emana un miros fetid. Radacina are aspectul unei gulii si este utilizata in scop fitoterapeutic. substantele chimice continute de planta sunt: brionicina, luponina,tionospermina, triterpene tetraciclice (cucurbitacina, elaterina), rasini, substante amare, tanin, aminoacizii: citrulina, acid glutamic, etilaspargina, uleiuri volatile, substante toxice necunoscute, substante minerale. Proprietatile sale curative sunt: diuretica si purgativa, calmeaza inflamatiile si durerile reumatismale.

 

Uz intern:


- constipatie, dureri de cap - sub forma de suc proaspat de radacina, tinctura.

 

Uz extern:


- inflamatii, alopecie, reumatism - se aplica tinctura pe comprese, se aplica rondele de radacina cruda pe locul dureros, macerat. 

 

Efecte adverse:


- Mutatoarea ste o planta toxica - doza mortala este de 40 de fructe. Are actiune paralizanta asupra sistemului nervos, delir, moarte. intoxicatia se manifesta prin diaree cu sange. Ca antidot se poate folosi carbunele medicinal si multe lichide care sa dilueze principiile active din planta.

 

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter