Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Momordica (momordica charantia)

Momordica este o planta originara din Sudul Asiei, dar este raspandita si in Africa si Australia. Momordica Charantia este o planta agatatoare, cu frunze lobate si zimtate (asemanatoare vitei de vie). Florile sunt mici si galbui si cresc la subsuara frunzelor.

Fructul este carnos, are forma alungita sau cilindrica, este acoperit cu nodozitati, care ii dau aspectul rugos si este portocaliu atunci cand este copt. Cele mai importante substante din compozitia chimica sunt: charantina, polipeptide (au actiune asemanatoare insulinei), alcaloizi (momordicina), glucozide, saponide, rezine, uleiuri volatile, vitamina C, aminoacizi, serina, acid glutamic, treonine.

Principalele calitati ale plantei sunt: hipoglicemianta, hipocolesterolemianta, reminalizanta, vitaminizanta, antibiotica, antitumorala,antivirala, stimuleaza sistemul imunitar, antiparazitar. In fitoterapie sunt utilizate frunzele si fructul.

Uz intern:
- diabet, pancreatite, colesterol marit, hepatopatii cronice, neoplazii, adjuvant in tratamentul SIDA, paraziti intestinali, herpes oral sau genital, tumori, leucemie, hipertensiune arteriala - sub forma de decoct si tinctura din frunze, suc de fructe.

Contraindicatii:
- Consumul plantei sub orice forma este contraindicat in caz de sarcina (este abvortiv), alaptarea, hipoglicemie, copii cu varsta sub 5 ani.

Efecte adverse:

- Supradozajul sau nerespectarea dozelor poate duce la dureri abdominale si diaree.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter