Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ipeca (uragoga ipecacuana)

Ipeca face parte din familia  Rubiaceea si este o planta originara din zonele temperate din America de Sud (Brazilia) si nu a putut fi aclimatizata in alte zone. Radacina este ramificata, cilindrica, alcatuita dintr-o succesiune de inele de diferite marimi si culori, in functie de varsta plantei, carnoase (atunci cand este proaspat recolatata). Tulpina este sinuoasa si are in varf inflorescenta. Frunzele sunt ovale, cresc altenant, sunt de culoare verde inchis si au nervuri bine evidentiate. Florile cresc in inflorescenta si sunt alcatuite din 5 petale, sunt mici si albe. Dintre substantele chimice continute amintim: alcaloizi - emetina, cefelina,  psihotropina, emetamina-,  acid ipecacuanic, acid glicodizic, ipecacuanina,  glicozid scindabil in glucoza si un aglicon fenolic si ipecozidul, acid citric, acid malic, acid ascorbic, saponina. Printre proprietati se numara: expectorant, emetic, stimuleaza secretiile mucoaselor, fluidifica expectoratia, amibicid. In scop fitoterapeutic se utilizeaza radacina, ce poate fi colectata tot anul, dar se scot din pamant doar  radacinile secundare, pivotul principal fiind lasat sa faca alte radacini.

 

Uz intern:

 

- afectiuni respiratorii, afectiuni digestive, stari de voma, paraziti intestinali (tenii),  chist hidatic - sub forma de decoct,  tinctura (preferabil sa fie preparata la farmacie), sirop din extract.

 

Contraindicatii:

 

- Consumul plantei nu se recomanda sub nici o forma femeilor insarcinate, bolnavilor de tuberculoza, boli cardiacei, alcoolicilor.

 

Efecte adverse:

 

- Planta contine substante toxice, iar la contactul cu mucoasele poate deveni iritant.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter