Hreanul (cochlearia armoracia)
Hreanul este o planta medicinala in mod speicial de cultura, care poate atinge chiar si 2 metri inaltime, care prefera solurile umede cu pozitie insorita.
Florile sunt de dimensiuni reduse, culoare alba, formate din patru petale dispuse in forma de cruce. fructele sunt silicule globuloase. Radacina este groasa, de culoare galbena si ramificata.
In scop fitoterapeutic se utilizeaza radacina. Hreanul infloreste vara, din luna iunie pana in august.
Se recolteaza fie primavara timpuriu, fie toamna in lunile
septembrie-octombrie, de la plantele de peste un an. Planta contine triglicozizi sulfurati, enzime, acizi
minerali, glucide complexe, vitamina b2, vitamina C, nonozaharide, saruri
minerale ( potasiu, calciu, fier, manga, fosfor). Mirosul este intepator iar gustul arzator. Hreanul are
calitati diuretice, digestive, antibiotice, antiseptice, vermifuge,
expectorante, tonice, hipotensive, stomahice.
Hreanul este folosit si in alimentatie, ca si condiment.
Uz intern:
- infectii urinare, infectii ale cailor respiratorii superioare, pielonefrite, anasarca, bronsite, hipertensiune, edem pulmonar, pleurezii, astm bronsic, tuberculoza, guta, rahitism, astenie, scorbut, tuse - sub forma de infuzie, decoct.
Uz extern:
- alopecii, pelada, ulceratii cutanate, boli reumatice, intepaturi de insecte, acnee, muscaturi de sarpe, dermatite, pigmentatii ale pielii - sub forma de bai locale, comprese, cataplasma.
Contraindicatii:
- Consumul de hrean este interzis sub orice forma in caz de hipersorticism, boli ale aparatului digestiv, boli cardiace, hemoragii interne, dar si in timpul sarcinii si alaptarii. De asemenea, hreanul va fi consumat de copii mai mici de 5 ani.
Efecte adverse:
- Supradozajul poate determina iritatii renale, diaree, hemoragii digestive, scaderea brusca a tensiunii arteriale, diaree.
Citeste si
Arhiva-
Alergiile si aerul uscat din interior: Cum sa gestionezi disconfortul respirator
Sezonul rece vine cu o serie de provocari pentru sanatatea respiratorie, mai ales pentru persoanele sensibile la alergeni precum acarienii sau mucegaiul. O problema frecventa in aceasta perioada este aerul uscat din locuinte, cauzat de sursele de incalzire artificiala,...citeste mai mult
-
Nodulii tiroidieni: cauze, diagnostic si tratament detaliat
Nodulii tiroidieni sunt formatiuni anormale care apar in glanda tiroida, o structura mica situata la baza gatului, responsabila de producerea hormonilor tiroidieni. Acesti hormoni regleaza metabolismul, temperatura corporala, ritmul cardiac si multe alte functii esentiale...citeste mai mult
-
Premiera nationala: echipa Spitalului MedLife Polisano Sibiu a efectuat cu succes prima mastectomie bilaterala robotica cu sistemul daVinci
Grupul MedLife anunta o premiera medicala nationala, prin realizarea primei interventii din Romania de mastectomie bilaterala asistata robotic, efectuata cu succes la Spitalul MedLife Polisano Sibiu. Procedura inovatoare deschide noi perspective in chirurgia mamara din...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter