Gingko biloba
Este poate unul dintre cei mai vechi arbori, este originar din China si Japonia si face parte din familia Ginkgoaceae. La noi in tara a fost aclimatizat in gradinile botanice, dar si in unele spatii inchise, in ghiveci ca si bonsai. creste pana la 30 m inaltime, are frunze cazatoare si este foarte rezistent la poluare. Frunzele sale sunt formate din doi lobi, forma lor este triunghiulara, au nervuri radiare, care nu creaza o retea, nu se intretaie, iar coroana este foarte bogata.
Frunzele sunt de doua feluri: cele care cresc pe ramurile principale sunt lobate, iar cele care cresc pe ramurelele adiacente, care apar axilar ramurilor principale, sunt simple. Florile sale sunt fie numai feminine, fie numai masculine. Cele masculine produc conuri de polen, iar cele feminine se formeaza la capatul lujerilor, iar dupa polenizare formeaza samanta.
Fructele sunt rotunde si de culoare galbena si au un bogat continut de acid butanoic, care le confera un miros neplacut. Din punct de vedere al compozitiei chimice Gingko este bogat in flavone, alfa-lactone cu vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C, ginkgolide. In fitoterapie sunt folosite frunzele (recoltate dupa inflorire) si foarte rar fructele.
Alte utilizari: in industria cosmetica (fructele sunt folosite la fabricarea deodorantelor, ajuta la intarirea radacinii parului), ca arbore decorativ plantat in zonele poluate. Principalele sale calitati: antiseptic, intareste imunitatea, impiedica formarea cheagurilor de sange, antioxidant, accelereaza circulatia sangelui la extremitati, scade colesterolul.
Uz intern:
- afectiuni oculare, psihice, alergii inflamatorii, adjuvant la pacientii care au suportat transplanturi sau grefe - impiedica reactia de respingere a organismului, ameteli, angoase, Alzheimer, artroza, astm, boli cardio-vasculare, circulatie periferica slaba, boli neurologice, blocaj arterial sau venos, cancer, deficiente de memorie, diabet, hepatita, hipertensiune, impotenta, imunitate scazuta, socul sindromului toxic, vertij, dementa, migrene, oboseala cronica, spasm sangvin cerebral, sindrom premenstrual – sub forma de infuzie, tinctura, extract din frunze, pulberea obtinuta din frunzele uscate.
Contraindicatii:
- Nu trebuie combinat cu anticoagulantele, cum ar fi aspirina, warfarin, heparin, trental, usturoi, fosfatidilserina si vitamina E. Nu se recomada femeilor insarcinate.
Efectele adverse:
- Sunt destul de rar intalnite in caz de supradozaj, insa printre ele se numara disconfortul digestiv, durerile de cap, ameteala si reactiile alergice.
Citeste si
Arhiva-
Alergiile si aerul uscat din interior: Cum sa gestionezi disconfortul respirator
Sezonul rece vine cu o serie de provocari pentru sanatatea respiratorie, mai ales pentru persoanele sensibile la alergeni precum acarienii sau mucegaiul. O problema frecventa in aceasta perioada este aerul uscat din locuinte, cauzat de sursele de incalzire artificiala,...citeste mai mult
-
Nodulii tiroidieni: cauze, diagnostic si tratament detaliat
Nodulii tiroidieni sunt formatiuni anormale care apar in glanda tiroida, o structura mica situata la baza gatului, responsabila de producerea hormonilor tiroidieni. Acesti hormoni regleaza metabolismul, temperatura corporala, ritmul cardiac si multe alte functii esentiale...citeste mai mult
-
Premiera nationala: echipa Spitalului MedLife Polisano Sibiu a efectuat cu succes prima mastectomie bilaterala robotica cu sistemul daVinci
Grupul MedLife anunta o premiera medicala nationala, prin realizarea primei interventii din Romania de mastectomie bilaterala asistata robotic, efectuata cu succes la Spitalul MedLife Polisano Sibiu. Procedura inovatoare deschide noi perspective in chirurgia mamara din...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter