Dracila (berberis vulgaris)
Dracila face parte din familia Berberidaceae si este un arbust originar din Europa, dar apare si in Africa si Asia. creste si in Romania la marginea padurilor, in zone insorite, dar se regaseste si cultivata pentru aspectul ei, ajunge la inaltimi de maxim 2 m.
Frunzele sunt simple, pieloase, ovoidale, de culoare verde si sunt grupate sub forma de rozeta. Pe tulpina se gasesc spini, care sunt grupati cate trei. Florile sunt de culoare galbena, grupate in formatiune racemoasa (ciorchine). Fructele apar in octombrie, sunt bace, elipsoidale, de culoare rosie si au gust acrisor, astrtingent.
Planta contine numerosi alcaloizi ca berberina, oxiacantina, berbamina, palmatina, iotrorizina, vitamina c, rasini si taninuri. In fitoterapie sunt folosite mai ales scoarta de pe radacini si tulpini. Perioada acestora de recoltare este aprilie - mai.
De asemenea se mai utilizeaza restrans si fructele si frunzele. Are proprietati coleretice, colagoge, stomahice, febrifuge, vaso-dilatatoare si hipotensive, citostatice. Alte utilizari: arbust ornamental, la realizarea gardurilor vii.
Uz intern:
- icter, constipatie, boli de rinichi, durerea de stomac, afectiuni hepato-biliare, anorexie, guta, colicistita, adjuvant pentru cei care fac chimioterapie, metroragii, nefrite, tuberculoza, boli ale vaselor sanguine - sub forma de infuzie sau decoct din radacina si scoarta, infuzie din bobite, tinctura.
Uz extern:
- intarirea gingiilor (coaja), ulcere ale pielii, varice, gingivite, herpes - isub forma de nfuzie, tinctura, spalaturi sau bai locale, gargara.
Efecte adverse:
- Depasirea dozelor recomandate de medic pot da senzatie de greata, varsaturi, ameteli, convulsii si scaderea drastica a tensiunii arteriale.
Contraindicatii:
- Nu se recomanda administrarea plantei sub nici o forma la femei insarcinate sau care alapteaza si la copii.
Citeste si
Arhiva-
Mezoteliomul cat de rar este si cum il tratam
Mezoteliomul reprezinta cancerul care are originea in celulele mezoteliale, care alcatuiesc seroasele organismului (pleura, peritoneu, pericard, tunica vaginala testiculului). Acestea tapeteaza diverse organe astfel: pleura pentru plaman, peritoneul pentru organele...citeste mai mult
-
Sarbatori fericite si sanatoase: Cum sa mentii echilibrul intre distractie si sanatate in perioada festiva
Sarbatorile de iarna sunt un moment al anului plin de bucurie, reuniuni cu familia si prietenii, dar si de multe tentatii culinare si activitati care pot afecta sanatatea daca nu sunt gestionate corect. In timp ce ne bucuram de traditiile si obiceiurile specifice acestei...citeste mai mult
-
Terapii inovatoare in tratamentul leucemiei si al limfoamelor
Sistemul imun reprezina principala forma a organismului de lupta atat impotriva infectiilor, cat si a cancerului. In corpul uman zilnic cateva zeci de celule sufera mutatii si care ar putea sa fie canceroase, dar sistemul imun le indeparteaza in diverse moduri.citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter