Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cuisoare (syzygium aromaticum)

Cuisoarele sunt bobocii uscati ai unui arbore originar din Insulele Moluce. Acesta face parte din familia mirtaceelor si acum este cultivat si in Asia si Africa. Arborele de cuisoare este vesnic verde si atinge inaltimi de pana la 14 m.

Scoarta arborelui este gri, frunzele sunt stralucitoare, de culoare verde inchis, au forma ovala si sunt foarte aromate. Florile sunt mici, purpurii si cresc in forma de umbrelute, grupate cate 4-5, la capetele crengutelor. Fructul este de culoare purpurie, de cca. 2,5 cm lungime.

Arborele de cuisoare creste in climat tropical, cel mai bine in vecinatatea marii. Recoltarea si uscarea au nevoie de un sezon cald si uscat. Cuisoarele se culeg manual inainte ca bobocii sa se deschida si apoi sunt uscate pe rogojini de palmier. Au gust iute aromat.

In fitoterapie sunt utilizati bobocii uscati (cuisoarele) si uleiurile volatile extrase din ele si din frunze. Planta contine tanin, ulei eteric, eugenol (are proprietati antiseptice), diferite saruri minerale. Sunt folosite pentru actiunea lor stomahica si antiseptica, antioxidanta, vermifuga, anestezica. Cuisoarele mai sunt utilizate in cosmetica, aromoterapie dar si gastronomie sub forma de condiment al preparatelor culinare.

Uz intern:

- astm, afrodiziac, balonari, boli infectioase, dizenterie, colite diverse (in special cea de putrefactie), disfunctii biliare si stomacale, gripa, parazitoze diverse, voma – sub forma de infuzie sau tinctura.

Uz extern:

- halena, dureri dentare, intepaturi de insecte - se mesteca ca atare, se fac infuzie si cataplasme.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter