Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Crusin (rhamnus frangula)

Arbust care creste in zonele cu umiditate crescuta, pe marginea raurilor, in luminisuri si cranguri. Scoarta este lucioasa, de culoare brun-cenusie la exterior si galbena la interior cu pete alb-cenusii.

Frunzele sunt eliptice, ovale, ascutite la varf. fructele sunt mici, sferice, de culoare violet inchis in momentul in care sunt coapte. Florile plantei sunt de culoare alb-verzuie si cresc in buchete mici.

Crusinul infloreste in luna mai sau iunie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza coaja trunchiului si ramurile. Recoltarea se face in lunile martie-mai, la arbustii de 2-4 ani.

Scoarta de crusin contine principii active; glicozide antrachinonice, diantrona, aglicon frangulaemodol, principii amare, alcaloizi peptidici, saponina, siterol, flavone, tanozide, minerale, mucilagii, rasini.

Substantele active din scoarta de crusin au actiune coleretica, colagoga si purgativa. Fructele si scoarta de crusin datorita pigmentilor pe care le contin sunt utilizate pentru colorarea naturala a textilelor.

Uz intern:

- coaja - constipatie, afectiuni hepato-biliare, obezitate, celulita, tulburari de circulatie, paraziti intestinali, hemoroizi - sub forma de infuzie, decoct.

Uz extern:

- coaja - hemoroizi, plagi atone, piodermita, scabie, chelbe - sub forma de comprese, bai locale

Contraindicatii:

- Coaja nu se consuma in stare cruda, pentru ca determina reactii adverse violente: varsaturi, diaree sanguinolenta, colici severe.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter