Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Calomfir (tanacetum balsamita)

Planta medicinala sau decorativa care creste sub forma de tufis, cu forma rotunda, intalnita in Europa si Asia, de cultura la noi in tara. Prefera locurile insorite. Este planta din flora spontana, dar poate fi cultivata cu usurinta in soluri cu umiditate medie, dar afanate. Are tulpina acoperita cu perisori fini si creste pana la maxim 80 de cm. Frunzele sunt ovoidale, alternante, si pot prezenta lobi la baza, iar florile au culoarea galben intens si sunt mici si rotunde. Infloreste din iunie pana in septembrie, iar perioada de recoltare este cea a infloririi. Contine ulei volatil (monoterpene intre care predomina cetonele, hidrocarburi, oxizi), flavone, derivati fenil-propanici, carotenoide, taninuri si substante amare (lactone sescviterpenice, intre care specifica este balsamitona). In fitoterapie sunt utilizate partile aeriene si uleiul volatil. Datorita componentelor sale are efect: antispastic, carminativ, cicatrizant, diuretic, anticataral, stomahic

Calomfirul mai este utilizat si in gastronomie, in preparatele culinare, sub forma de salate.

 

Uz intern:

 

- litiaza biliara, litiaza urinara, dischinezie biliara, tulburari dispeptice, aerofagie, aerocolie/ meteorism, colici digestive, depresii, astenii, bronsita, isterie, tuse spasticacefalee, epilepsie, hemoroizi – sub forma de infuzie sau decoct.

 

Uz extern:

 

- rani, ulceratii cutanate, alopecii, furuncule, leziuni erozive sau ulceratii ale cavitatii bucale, eritem polimorf – sub forma de gargara, compresa, cataplasma.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter