Bozul (sambucus ebulus)
Bozul este o planta perena, fratele “vitreg” al socului. Creste in salbaticie, pe pajisti, la marginea padurilor si drumurilor, atat la munte cat si la campie. Este inalt de pana la 1.5 m, florile prezinta petale albe si stamine rosii, fructele sunt negre. Radacina este adanca si foarte puternica si este partea care prezinta interes terapeutic la aceasta planta.
Bozul contine: acizi grasi, fitosteroli, acid ursolic, glicozide, compusi iridoizi. Se distinge printr-un miros respingator al frunzelor, al tulpinilor si radacinilor.
Bozul are calitati deosebit de apreciate in curele de slabire, fiind un inhibitor puternic al apetitutului alimentar. Este un foarte bun diuretic, analgezic, antiinflamator, antispastic, vomitiv, expectorant. Se mai foloseste si in curele de slabire, constipatie si apetit alimentar excesiv.
Uz intern:
- obezitate, ingrasare in exces, stari febrile, periartrita scapulo-humerala, raceala, reumatism, constipatie, tulburari de mictiune, edeme, afectiuni ale rinichilor, apetit alimentar, afectiuni renale, cistita, ascita, constipatie, tuse – sub forma de macerat, plamadeala, decoct, felii foarte mici (ca stimulent gastric)
Uz extern:
- rani, contuzii, dureri musculare si articulare, furuncule, intepaturi de insecte, dureri de dinti, contuzii – sub forma de gargara, plamadeala, macerat, decoct
Contraindicatii:
Efectul bozului este foarte puternic de aceea nu trebuie sa se depaseasca dozele recomandate. Este contraindicat persoanelor slabite, suferinde de diaree, colon iritabil, gastrita hiperacida; persoanelor cu senzatie de voma accentuata.
Efecte adverse:
- Consumat in exces poate duce la scaderea brusca a greutatii corporale, deranjament stomacal sever; deshidratare, stari de iritare a tubului digestiv, colici abdominale.
Citeste si
Arhiva-
Mezoteliomul cat de rar este si cum il tratam
Mezoteliomul reprezinta cancerul care are originea in celulele mezoteliale, care alcatuiesc seroasele organismului (pleura, peritoneu, pericard, tunica vaginala testiculului). Acestea tapeteaza diverse organe astfel: pleura pentru plaman, peritoneul pentru organele...citeste mai mult
-
Sarbatori fericite si sanatoase: Cum sa mentii echilibrul intre distractie si sanatate in perioada festiva
Sarbatorile de iarna sunt un moment al anului plin de bucurie, reuniuni cu familia si prietenii, dar si de multe tentatii culinare si activitati care pot afecta sanatatea daca nu sunt gestionate corect. In timp ce ne bucuram de traditiile si obiceiurile specifice acestei...citeste mai mult
-
Terapii inovatoare in tratamentul leucemiei si al limfoamelor
Sistemul imun reprezina principala forma a organismului de lupta atat impotriva infectiilor, cat si a cancerului. In corpul uman zilnic cateva zeci de celule sufera mutatii si care ar putea sa fie canceroase, dar sistemul imun le indeparteaza in diverse moduri.citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter